Aanhoudend slaaptekort zorgt voor lichamelijke én mentale klachten

Het is belangrijk om genoeg slaap te pakken. Het menselijk lichaam heeft voldoende rust nodig om te herstellen van de lichamelijke spanningen van de dag. Maar ook de hersenen hebben rust nodig om alle prikkels te kunnen verwerken.  Wanneer we slapen zijn onze hersenen in staat om alle informatie die we gedurende de dag tot ons hebben genomen te verwerken en op te slaan. Daarom is het ook vrij nutteloos om een hele nacht door te blijven studeren voor dat belangrijke examen. Als je je hersenen geen rust gunt is de kans groot dat de informatie niet wordt opgeslagen op je interne harde schijf en dan is alle moeite voor niets geweest. Pak je rust dus. Nou slaapt iedereen wel eens een keertje minder goed natuurlijk. Zeker als het een warme zomernacht is of als je simpelweg te laat naar bed bent gegaan. Een nachtje slecht slapen is geen reden voor paniek. Heb je echter vaak slapeloze nachten? Dan kun je forse lichamelijke en mentale klachten krijgen waar je echt serieus mee om moet gaan. Een slaapgebrek bouwt zich namelijk op wanneer je hier geen werk van maakt.

Slaap ik genoeg?

Er is geen magisch cijfer om aan te geven hoeveel slaap je nodig hebt. De meeste volwassenen hebben aan 7 tot 8 uur slaap voldoende. Sommige mensen kunnen er daarentegen na vijf uurtjes slaap al weer helemaal tegenaan en anderen hebben 10 uur slaap nodig. Het verschilt per persoon én per leeftijdsgroep. Wist je dat je minder slaap nodig hebt wanneer je ouder wordt? Dus als je met pensioen bent en alle tijd hebt om lekker uit te slapen, heb je die lange rust eigenlijk niet meer nodig. Voelt niet eerlijk eigenlijk he? Staat tegenover dat ouderen vaak wel behoefte hebben om hun slaapuren meer te verdelen over de dag. Een middagdutje dus. Hoewel er dus geen exact aantal uren is dat je als harde eis moet aanhouden raden we je aan om acht uur slaap als leidraad aan te houden. Een keer iets minder of meer slapen is geen probleem, maar probeer rond de acht uur slaap te pakken.

Afhankelijk van je werk kan dit wel eens lastig zijn. Wanneer je bijvoorbeeld nachtdiensten moet draaien of veel vliegt voor je werk, kan je nacht- en dagritme verstoort worden. Als je hierdoor meerdere slechte nachten achter elkaar hebt bouwt je slaapgebrek zich als het ware op. Het probleem wordt groter en dat zal je de dag erna met toenemende mate merken.

  • Te weinig slaap zorgt voor klachten

Te licht slapen zorgt ook voor slaapgebrek

Slaap je wel, maar wordt je constant wakker? Je kunt ook te licht slapen en daardoor een slaapgebrek oplopen. Normaliter begint een mens zijn slaapcyclus met een lichte slaap die overgaat in een matig diepe slaap en daarna een diepe rem-slaap. Vanuit die diepe slaap kruipen we als het ware langzaam weer ophoog tot we vanuit een lichte slaap weer wakker worden. Dat verklaard wellicht ook waarom je je zo verward kan voelen als iemand je wakker maakt wanneer je nog in een diepe slaap zit. Je hersenenen waren er nog helemaal niet klaar voor om wakker gemaakt te worden! We hebben die diepe rem-slaap nodig om echt goed tot rust te komen. Maar soms lukt dit niet en blijft je hangen in die lichte, oppervlakkige slaap. Ook hierbij geldt; gebeurd dit af en toe eens een keer? Geen probleem. Gebeurd dit vaker of ligt er een mentale oorzaak aan ten grond? Dan gaat er een rode vlag omhoog. Heb je last van stress en lig je ’s nachts te piekeren? Heb je het veel te druk op je werk en loop je het risico op een burn-out? Neem deze klachten dan serieus. Mentale klachten uiten zich vaak ook in lichamelijke klachten zoals spanningshoofdpijn en lage rugpijn. Als het uit de hand loopt kunnen dit zeer serieuze klachten worden zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziektes. Wij kunnen je indien gewenst helpen met leefstijl coaching om zodoende klachten te voorkomen of te verhelpen dat deze erger worden.

Zoals gezegd heb je minder slaap nodig hoe ouder je wordt. Toch is het voor senioren ook cruciaal om een goede nachtrust te hebben. De oudere hersenen zijn meer kwetsbaar voor korte-termijn geheugenverlies en lange-termijn stoornissen. Slaapgebrek kan zelfs bijdragen tot de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Maar ook voor jongere mensen is een diepe slaap nodig om de hersenen als het ware te “resetten”.
Zonder voldoende rust zal je merken dat je de volgende dag prikkelbaar bent en minder alert. Je stapt iedere dag met het verkeerde been uit bed. Niet de manier waarop je je dag wilt beginnen. Een slecht humeur komt je relatie meestal niet ten goede. maar een verlaagde alertheid kan zelf ongelukken tot gevolg hebben. Dit is zeker gevaarlijk wanneer je een beroep hebt waarbij hoge alertheid vereist is om gevaar te voorkomen. Denk maar eens na wat er kan gebeuren als een heftruckchauffeur, kraanmachinist of chirurg minder alert is.

Wakker worden met pijn in nek, schouder of rug.

Klinkt dit bekent? Je wordt wakker en voelt je wel 20 jaar ouder dan je eigenlijk bent. Alles voelt stijf. Je nek en schouders zitten helemaal vast en je rug voelt alsof de wervels opnieuw geolied moeten worden. Als je je herkent in dit beeld, weet dan dat je niet alleen bent. Waar het door komt? Voor een hoop mensen geldt dat ze op een verkeerde matras slapen of in een verkeerde houding. Bijvoorbeeld door half op de zij en half op de buik te slapen. Of zelfs helemaal op de buik liggend. Hierdoor komen je rugwervels verkeerd te liggen. Je spieren kunnen zodoende niet ontspannen. Het gevolg; je staat op met een verrekte spier. Doordat je last hebt van je spieren ga je je houding veranderen. Je zit meer voorover of ineengedoken achter je laptop bijvoorbeeld. En zo worden je schouderklachten of de pijn in je nek alleen maar erger. Een zo blijft het cirkeltje rondgaan. In deze blog over schouderpijn en nekpijn na slapen kun je hier meer over lezen.

Zoals gezegd kun je gemakkelijk in een vicieuze cirkel komen waardoor je klachten steeds groter worden. Uiteraard is het belangrijk het probleem bij de bron op te lossen. Maar om de cirkel te doorbreken kan fysiotherapie nodig zijn om van je schouderklachten of nekklachten af te komen. We zijn lichamelijk in de basis allemaal hetzelfde. Toch kunnen jouw klachten door verkeerd slapen weer net anders zijn dan die van de ander. We werken daarom altijd op basis van een behandelplan op maat. In een persoonlijk consult bespreken we je klachten en mogelijke oorzaken en verrichten we een lichamelijke assessment.  Vervolgens stellen we samen met jou een praktisch herstelplan op.

Neem contact met ons op als je een afspraak wilt inplannen en kijk eventueel hier vast wat je in tussentijds zelf kunt doen om je schouderklachten op te lossen.