Shockwave therapie bij spierdystrofie

Shockwave therapie is een moderne en innovatieve behandelmethode binnen de fysiotherapie, die zich richt op het verlichten van pijn en het bevorderen van genezing bij diverse spieraandoeningen. Deze therapie maakt gebruik van krachtige schokgolven die een diepgaand mechanisch effect op het lichaam hebben. Bij aandoeningen zoals spierdystrofie, heeft shockwave therapie bewezen een waardevolle aanvulling te zijn op traditionele behandelmethoden. In dit artikel vertellen we je meer over de toepassing en voordelen van shockwave therapie specifiek bij de behandeling van spierdystrofie.

Wat houdt een shockwave behandeling bij spierdystrofie in?

Spierdystrofie is een verzamelnaam voor verschillende erfelijke spieraandoeningen. Deze aandoeningen hebben vaak spierzwakte als gevolg, doordat spierweefsel wordt afgebroken. Het inzetten van shockwave therapie bij het behandelen van deze spieraandoeningen is relatief nieuw, maar kan een gunstig effect hebben op bijvoorbeeld het verminderen van pijn en stijfheid.

Tijdens een shockwave therapiesessie wordt je blootgesteld aan een krachtige schokgolf. Met behulp van een behandelkop worden deze op precies de juiste plek van je lichaam toegepast, zodat deze een mechanisch effect hebben in het lichaam. Dat klinkt heel heftig, maar door de meeste mensen wordt het niet als zeer pijnlijk ervaren. Het is belangrijk dat je tijdens de behandeling eerlijk en open blijft praten met je therapeut. In de fysiotherapie wordt shockwave therapie, naast spierdystrofie, ook ingezet bij de behandeling van spier- en botklachten zoals pijnlijke schouders, tenniselleboog of hielspoor.

Shockwave therapie bij Fysiopark Boshoven kan helpen als behandeling bij spierdystrofie

De voordelen van shockwave therapie bij spierdystrofie

Shockwave therapie biedt veelbelovende voordelen voor patiënten met spierdystrofie. Vergeet echter niet dat ieder lichaam anders kan reageren. Terwijl sommigen dankzij de behandeling met shockwave therapie forse verlichting van pijn en verbetering van mobiliteit kunnen ervaren, kan het effect bij anderen minder groot zijn. Bij Fysiopark Boshoven kijken we goed naar hoe jouw lichaam op iedere behandeling reageert en stellen we het behandelplan bij waar nodig. Shockwave therapie is geen doel op zich, maar één van de middelen die we kunnen inzetten om jou zo goed mogelijk te helpen. Hieronder lees je een opsomming van de diverse voordelen die je kan ervaren door inzet van shockwave therapie.

Pijnverlichting

Spierpijn is natuurlijk nooit echt aangenaam, maar patiënten met een spieraandoening ervaren vaak een nog heftigere pijn. Deze patiënten ervaren namelijk vaak pijn als gevolg van spierzwakte en degeneratie. Shockwave therapie kan hiervoor een effectieve behandeling zijn en spier- en weefselpijn verminderen.

Verminderen van spierkrampen en stijfheid

Naast de pijn die vaak wordt ervaren door patiënten met spierdystrofie, hebben zij ook last van spierkrampen en stijfheid. Door het toepassen van shockwave therapie kunnen deze klachten verminderd worden. Door als het ware schokgolven toe te dienen op bepaalde plaatsen van het lichaam, ontspannen de spiervezels en wordt de kans op spierkrampen en stijfheid aanzienlijk minder.

Verbeteren van de mobiliteit

Een positief gevolg van het verminderen van spierkrampen, pijn en stijfheid door shockwave therapie is het verbeteren van de mobiliteit. Doordat je minder pijn ervaart, kun je je zelfstandigheid en kwaliteit van leven verhogen. Dit is op haar beurt dan weer goed voor het mentale welzijn van de patiënt.

Anti-inflammatoire effecten

Wanneer je kampt met een spieraandoening, kamp je ook vaak met klachten als het gevolg van ontstekingen in de spieren. Door shockwave behandelingen toe te passen kun je de ontsteking verminderen en daardoor ook de klachten die hierbij horen.

Beheren van contracturen

Contracturen zijn permanente samentrekkingen van de spier. Hierdoor ontstaan er bewegingsbeperkingen en kunnen bepaalde ledematen bijvoorbeeld niet meer geheel gestrekt worden. Shockwave therapie kan helpen bij het verlengen van spieren en pezen. Hierdoor wordt de kans op ontwikkeling van contracturen verkleind en wordt de bewegingsvrijheid vergroot.

Stimuleren van spier- en botweefsel

De stimulatie van spier- en botweefsel is belangrijk, zeker bij mensen die lijden aan een vorm van spierdystrofie. Er is enig bewijs dat shockwave therapie kan bijdragen aan het stimuleren van deze weefsels. Wanneer je lijdt aan bepaalde spieraandoening, kan het zijn dat deze stimulatie van spier- en botweefsel essentieel is om te kunnen functioneren. De effectiviteit van shockwave therapie op de stimulatie hiervan, kan dus potentieel voordelig zijn voor patiënten met spierdystrofie.

Shockwave is goed te combineren met andere therapieën

Shockwave therapie kan als aanvulling geïntegreerd worden in een behandelplan met fysiotherapie en medicijnen. Benieuwd naar de mogelijkheden van shockwave therapie voor jou of wil je een afspraak maken? Onze therapeuten helpen je graag verder en kijken samen met jou naar een manier om de klachten te verminderen. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak of voor meer informatie.