Wat kun je doen tegen spanningshoofdpijn?

Hoofdpijn is een klacht waar veel mensen last van hebben, namelijk 90 tot 95% van de bevolking. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. Spanningshoofdpijn en migraine komen het vaakst voor. Na verkoudheid is hoofdpijn de meest gehoorde klacht bij de huisarts. Meestal is de impact van hoofdpijn onschuldig, maar een aantal vormen kunnen zo sterk zijn dat ze het dagelijks leven flink kunnen belemmeren. Fysiotherapie kan in sommige gevallen helpen de hoofdpijn te verminderen of zelfs helemaal weg te nemen. In dit blog vertellen we je wat te doen bij spanningshoofdpijn.

Verschillende soorten hoofdpijn

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. Wist je dat veel mensen een combinatie van verschillende soorten hoofdpijn hebben? De meest voorkomende hoofdpijnsoorten zijn: spanningshoofdpijn, migraine, cervicogene hoofdpijn en clusterhoofdpijn.

Kenmerken van spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn komt niet voor niets helaas vaak voor. Maar liefst 66% van de mensen heeft wel eens last van deze vorm van hoofdpijn. Kenmerken van spanningshoofdpijn zijn dubbelzijdige (links en rechts) drukkende pijn. Overgevoeligheid voor licht en geluid behoort ook tot de kenmerken, net zoals het verergeren van de pijn bij spanningen, slecht slapen, ergens tegenop zien, slechte houding of te weinig wisselen van houding of vermoeidheid. Door lichamelijke inspanning wordt de pijn in het hoofd niet erger. Fysiotherapie bij hoofdpijn kan jou helpen.

  • wat kun je doen bij spanningshoofdpijn

Oorzaken spanningshoofdpijn

Hoewel het spanningshoofdpijn heet, wordt het zeker niet altijd door spanning veroorzaakt. Het staat namelijk vast dat spanning van de spieren niet altijd de oorzaak is, al doet de naam dus anders vermoeden. Ook geestelijke spanning zoals stress is niet altijd verantwoordelijk voor spanningshoofdpijn. Stress kan een oorzaak zijn, maar ook een verkeerde houding of te lang achtereen dezelfde houding aanhouden, een slechte nachtrust of vermoeidheid kan een oorzaak zijn van spanningshoofdpijn.

Toch is de meest waarschijnlijke verklaring voor deze soort hoofdpijn een ongeremde doorvoer van signalen vanuit de hersenen naar lager gelegen gebieden. Omdat het aantal prikkels hierdoor hoger is dan gewoonlijk, worden normale prikkels ineens gevoeld als pijn.

Wat helpt bij spanningshoofdpijn?

Mensen denken niet meteen aan fysiotherapie bij hoofdpijn. Maar fysiotherapie of manuele therapie kan je zeker helpen bij bepaalde soorten hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat fysiotherapie effectief is bij de behandeling van deze vorm van hoofdpijn. Zowel dry needling als oefentherapie kan de hoofdpijn doen afnemen. Oefentherapie is voornamelijk gericht op het versterken van nek- en bovenrugspieren. Als de hoofdpijn gepaard gaat met nekpijn, zal ook hier aandacht voor zijn tijdens de behandeling.

Ook afleiding of ontspanning kan de pijn verminderen. Spanningshoofdpijn kan heel vervelend zijn, maar is op zich niet ernstig. Mocht je je toch zorgen maken, bel dan altijd je huisarts op.

Wil jij ook een oplossing voor jouw aanhoudende hoofdpijn of heb je een vraag? Neem direct contact op met specialisten van Fysiopark Weert.