Heupklachten na het hardlopen

Je kent het wel. De vakantieperiode is achter de rug, en nu wil je van je vakantiekilo’s af. Veel mensen kiezen er voor om na de vakantie te starten met hardlopen. Hardlopen is goed voor je gezondheid maar kan verschillende blessures opleveren. Een van de meest voorkomende blessures tijdens of na het hardlopen is pijn in de heup. Maar wat is de oorzaak van deze pijn, en hoe kom je er vanaf?

Hoe kan deze pijn ontstaan?

Pijn in de heup na het hardlopen kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je gaat hardlopen is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zo is het van belang om goede sportschoenen aan te schaffen. Goede sportschoenen kunnen de kans op blessures namelijk verkleinen. Met je voeten vang je bij elke stap je totale lichaamsgewicht op. Je benen krijgen dus flinke klappen tijdens een rondje hardlopen. Goede hardloopschoenen hebben vaak een stevige demping waardoor de klap verzacht wordt en de kans op blessures verminderd wordt.

Veel mensen vergeten om voor en na het sporten een warming-up en cooling-down te doen. Toch is dit essentieel als je de kans op blessures wilt verkleinen. Met een warming-up zorg je er namelijk voor dat je spieren warm worden voor het sporten. Een cooling-down laat je spieren weer tot rust komen na het sporten. Op deze manier kan je lichaam beter herstellen.

Het is belangrijk dat je het hardlopen rustig opbouwt. Vaak beginnen mensen in één keer fanatiek met hardlopen terwijl ze dit niet gewend zijn. De kans is dan groot dat je spieren en gewrichten overbelast raken. Door veel trainen en weinig rust nemen komt pijn in de heup veel voor.

Naast alle bovengenoemde oorzaken is de meest voorkomende oorzaak van pijn in de heup een slijmbeursontsteking in de heup. Slijmbeurzen zorgen er normaal gesproken voor dat de wrijving tussen pezen en botten tijdens het bewegen zo soepel mogelijk verloopt. Wanneer je dit overbelast kan het zijn dat de slijmbeurs beschadigd, geïrriteerd of ontstoken raakt. Daardoor kunnen spieren en pezen hun werk niet meer soepel uitvoeren en ontstaat er een pijnlijk gevoel in de heup.

  • Heupklachten na het hardlopen

Behandelen van heupklachten

Heb je pijn in de heup gekregen na het hardlopen? Dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de pijn te verhelpen. Neem voldoende rust en probeer regelmatig te koelen. Daarnaast kan het helpen om ontstekingsremmende medicatie in de nemen om de pijn te verlichten.

Helpen bovenstaande punten nou niet met het herstel? Dan is het verstandig om eens langs te gaan bij de fysiotherapeut of huisarts. Met fysiotherapie of manuele therapie kunnen de klachten door middel van speciale massagetechnieken en trainingen verholpen worden. De fysiotherapeut is namelijk specialist in het onderzoeken en behandelen van lichamelijke klachten. Doorlopen met heupklachten kan de pijn en gevolgen alleen maar erger maken, roep dus op tijd deskundige hulp in.

Behandeling bij heupklachten

Wil je jouw klachten aan je heup laten onderzoeken door een fysiotherapeut? Bij Fysiopark Boshoven staan wij met onze professionele fysiotherapeuten voor jou klaar! Fysiopark Boshoven biedt persoonlijke behandelingen die goed aansluiten op jouw klachten en wensen.

Onze professionals helpen jou graag bij het uitoefenen van een fitness training. Heb je vragen of wil je meer weten over onze praktijk? Neem gerust contact met ons op!