Pijn in de heupen: Tips bij (terugkerende) heupklachten

Veel mensen denken dat heupklachten met name voorkomen bij senioren, maar dit is zeker niet het geval. Heupklachten komen voor bij alle leeftijdsgroepen en kunnen verschillende oorzaken hebben: (overmatig) sporten, overbelasting, slijtage of een ontsteking. Last van heupklachten en benieuwd wat je zelf kunt doen om de pijn te verminderen? In dit blog geven wij tips voor (terugkerende) heupklachten.

Wat zijn heupklachten?

Heupklachten zijn klachten in en rondom het heupgewricht. De medische term voor heupklachten is coxalgie. Coxalgie is de pijn die wordt veroorzaakt door aandoeningen van het heupgewricht en/of de omliggende weefsels. 

De symptomen van heupklachten

Heupklachten worden vaak omschreven als een stijf gevoel. Deze stijfheid ontstaat vooral in rust. Een veel voorkomende oorzaak van de klachten is een slijmbeursontsteking. In en rondom het heupgewricht zitten meerdere spieren, banden, pezen en slijmbeurzen. De slijmbeurs die tussen de botten zit kan ontstoken raken en dat zorgt voor pijn wanneer je op je zij ligt of erop duwt. Als er niet snel wordt ingegrepen bij een slijmbeursontsteking, kunnen de klachten chronisch worden. Neem de heupklachten dus serieus!

  • Pijn in de heupen: Tips bij (terugkerende) heupklachten

Wat kan ik zelf doen bij pijn aan de heupen?

Het is hierbij belangrijk dat je luistert naar je eigen lichaam. Jij weet het beste wat jouw lichaam nodig heeft en wanneer er iets niet goed is. De volgende punten kunnen ervoor zorgen dat de pijn tijdelijk verlicht wordt.

  Pijn verdwijnt door te bewegen

Is het gewrichtskapsel opgerekt? Dan zorgt beweging ervoor dat de pijn verdwijnt. Elke ochtend een kwartiertje minuten lopen zorgt ervoor dat de pijn dragelijk wordt.

  Gebruik een koude kompres of ijs

Een gewricht, dat ontstoken is – heeft behoefte aan een methode om de pijn direct te verlichten. Dit doe je door er een koude kompres of ijs op te leggen. Let op! Doe dit wel met een handdoek eromheen.

  Pijn verlicht door het nemen van een warm bad

Door het nemen van een warm bad zorg je dat het gewricht wordt gekalmeerd. Deze manier alleen maar gebruiken als je last hebt van artritis.

Hoe kan fysiotherapie bijdragen aan herstel?

Buiten deze oefeningen om is het aan te raden om een specialist in te schakelen. Deze specialist gaat in samenspraak met jou kijken wat het beste behandeltraject is, bijvoorbeeld met fysiotherapie of manuele therapie. Het is niet aan te raden om heupklachten zelf te behandelen, maar je kunt wel veel doen om de heupklachten te voorkomen. Hiermee voorkom je dat de heupklachten chronisch worden. Fysiopark Boshoven helpt je graag verder! Neem contact met ons op om een afspraak te maken. 

Heb je vragen over dit blog of benieuwd naar de technieken die wij gebruiken? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!