Sporten na een blessure

Jong en oud, man en vrouw, in teamverband of individueel: miljoenen mensen in ons land doen aan sport. Gelukkig, want sport en beweging is nodig om gezond en fit te blijven. Daarnaast zorgt sport voor ontspanning. Tijdens het sporten kunnen nog wel eens blessures ontstaan. Deze proberen we zoveel mogelijk te voorkomen door goed naar ons lichaam te luisteren, maar je kunt natuurlijk altijd pech hebben en een blessure oplopen. Heb je momenteel een blessure? Of ben je bijna hersteld van de blessure? En ben je benieuwd hoe en wanneer je het sporten weer veilig kunt oppakken? In dit blog geven we verschillende tips voor sporten na een blessure.

Welke verschillende sportblessures zijn er?

Sportblessures zijn er in vele verschillende vormen. Ook de oorzaken lopen uiteen. Een sportblessure ontstaat bij een verkeerde beweging of overbelasting van het lichaam. Een spier rekt te ver uit, een spier of pees scheurt, een bot breekt of een gewricht wordt in de verkeerde richting geduwd of getrokken. Deze blessures hebben altijd een of meer onderliggende oorzaken, zoals:

 • Slechte lichamelijke conditie
 • Geen of te weinig voorbereiding
 • Overgewicht
 • Beenlengteverschil
 • Verkeerde lichaamshouding of voetstand
 • Verkeerd of slecht materiaal (bijvoorbeeld schoeisel)
 • Te hoge belasting
 • Acute oorzaak: botsing, val of klap

Sportblessures kunnen in principe bij elke sport voorkomen. Bij bepaalde sporten is het risico groter dan bij anderen, denk aan contactsporten als voetbal, hockey en vechtsporten. Ook zien we veel blessures bij het hardlopen, dit noemen we ook wel een runnersknee of lopersknie: pijn tijdens of na het sporten aan de buitenkant van de knie.

Wanneer weer beginnen met sporten na een blessure?

Je wilt natuurlijk het liefst zo snel mogelijk weer terugkeren. Vaak keren sporters te vroeg terug. Wanneer je weer veilig kan beginnen met opbouwen hangt af van hoe groot de belastbaarheid van jouw lichaam op het moment van terugkeren is. Dit heeft te maken met het type blessure, hoe lang deze blessure heeft geduurd en de wijze waarop je hiermee om bent gegaan. Bij een lichte blessure kun je natuurlijk sneller weer gaan opbouwen dan bij een zwaardere blessure. Herstel goed en volledig. Heb je hierbij hulp nodig? Een fysiotherapeut of manueel therapeut kan je helpen!

Bouw voorzichtig op

Het allerbelangrijkste bij het sporten na een blessure is dat je het sporten weer rustig opbouwt. Vaak willen we te snel weer terug zijn op het niveau van voor de blessure. Als je te snel weer te lang en te zwaar traint, kan een volgende blessure weer heel snel ontstaan. Stop met de training of oefening zodra je weer last krijgt van pijntjes. Het is verleidelijk om paracetamol om andere pijnstillers te pakken. Dat is een erg slecht idee: zo krijg je de signalen van je eigen lichaam niet meer mee, en die zijn er natuurlijk niet voor niets. Mocht de training of oefening die je graag wilt beoefenen (nog) niet lukken, kijk dan eens naar alternatieve activiteiten om toch je conditie op peil te houden. Een stuk rustig fietsen of wandelen zijn uitstekende manieren om toch fit te blijven, maar niet meteen je lichaam weer te overbelasten.

Sportblessures voorkomen

Voorkomen is natuurlijk nog steeds belangrijker dan genezen. Iedereen die een sportblessure heeft doorgemaakt, wil er natuurlijk alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen. Besteed daarom aandacht aan zaken die belangrijk zijn om veilig te sporten:

 1. Sla de warming-up en cooling-down zeker niet over: dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop op gang komt en spieren en pezen goed warm worden.
 2. Geleidelijk opbouwen van de training: om blessures en overbelasting te voorkomen is het van belang je fitheid af te stemmen op de belasting tijdens de training
 3. Kijk naar je algehele levensstijl: gezond eten zal je prestaties verbeteren en blessures voorkomen. Drink ook veel water op dagen dat je gaat sporten.
 4. Zorg voor goed materieel: blessures worden vaak veroorzaakt door slechte schoenen of ander materieel. Let op het draagcomfort en stabiliteit van je schoenen. Ga zeker niet sporten op schoenen die net te groot of te klein zijn. Een specialist kan meekijken of je materiaal geschikt is voor je training.

Wie kan helpen bij sporten na een blessure?

Niet alle blessures zijn natuurlijk te voorkomen door goede voorbereiding en training. We maken dan ook onderscheid tussen acute blessures en chronische blessures (een blessure die langzaam komt opzetten). Voor beide type blessures kun je een specialist in schakelen om je te begeleiden in het proces tijdens én na de blessure, bijvoorbeeld met fysiotherapie of sportrevalidatie. Vooral bij chronische blessures is het belangrijk om een specialist mee te laten kijken, omdat dan niet altijd duidelijk is wat je kunt doen om blessures te voorkomen. Deze therapeut behandelt, begeleidt en adviseert mensen die na een sportblessure weer willen gaan sporten of een sportblessure hebben opgelopen.

Fysiopark Boshoven Weert biedt de begeleiding die je nodig hebt om goed, snel en veilig weer terug te keren. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden, we helpen je graag!