Fysiotherapie kan helpen bij Parkinson klachten

Helaas ondervinden in Nederland ongeveer 63.500 mensen dagelijks de gevolgen van de hersenziekte Parkinson. Ondanks het vele onderzoek dat er wordt verricht naar de ziekte, is er geen geneesmiddel voor gevonden. Gelukkig kan fysiotherapie helpen om de symptomen te onderdrukken. Hierdoor helpen we u om minder hinder te ondervinden van deze zeer vervelende ziekte. Omdat Parkinson zich bij iedereen anders kan manifesteren maken we hiervoor altijd een persoonlijk behandelplan.

Neuroloog maakt doorverwijzing voor fysiotherapie.

Zodra een neuroloog de ziekte Parkinson bij u heeft vastgesteld krijgt u waarschijnlijk een doorverwijzing krijgen naar een fysiotherapeut. Het is namelijk goed hier zo snel mogelijk mee te beginnen. Deze therapie is geen vervanging van medicijnen of een operatie. Wel kan het helpen bij het uitvoeren van dagelijkse bewegingen zoals omdraaien in bed, fietsen of opstaan uit een stoel. Ook kan de therapie helpen om pijn aan uw nek of schouders te verminderen. Heeft uw neuroloog u deze doorverwijzing niet gegeven en heeft u wel de Parkinson diagnose gekregen? Neem gerust contact met ons op om u verder in te lichten over de mogelijkheden en bespreek deze daarna altijd met uw behandelend arts.

Waardoor ontstaan Parkinson klachten

De ziekte van Parkinson is een gecompliceerde neurologische aandoening. Wetenschappers weten nog steeds niet wat de oorzaak ervan is. Uw lichaam maakt te weinig dopamine aan wanneer u Parkinson heeft. Dopamine is belangrijk voor uw hersenen. Te weinig dopamine zorgt ervoor dat u niet meer goed kan bewegen en nadenken. Parkinson-patiënten verliezen geleidelijk de hersencellen die dopamine produceren. Hierdoor verergeren de symptomen na verloop van tijd.

Herkent u zich in deze Parkinson symptomen?

De verzamelnaam voor mensen die symptomen van de ziekte van Parkinson vertonen is Parkinsonisme. De symptomen kunnen per patiënt verschillen maar worden steeds veroorzaakt door hetzelfde beschadigde gebied in de hersenenen. De meest belangrijke van deze symptomen zijn;

 • trillen
 • traag of niet meer kunnen bewegen (bradykinesie)
 • extreme stijfheid (rigiditeit) waardoor u bijvoorbeeld krom gaat lopen
 • gemakkelijk vallen (instabiliteit)

Herkent u zich in deze klachten? Neem dan direct contact op met uw huisarts. Deze zal u doorverwijzen naar de juiste specialisten, die u een deskundige diagnose kunnen geven. Wacht hier niet mee, ook als u twijfelt. In dit geval kunt u echt beter een keer te veel naar uw huisarts, dan een keer te weinig. Op die manier kan uw arts ook zo vroeg mogelijk uw behandelplan starten om zodoende de klachten zo veel mogelijk onder controle te houden.

Hoe helpt fysiotherapie bij Parkinson klachten?

Wanneer de neuroloog u met Parkinson heeft gediagnosticeerd zal hij waarschijnlijk ook direct de mogelijkheden van fysiotherapie met u bespreken. Uw arts kan u doorverwijzen naar een fysiotherapeut met de juiste expertise op dit gebied, bij u in de buurt.

Zoals eerder gesteld is er helaas geen geneesmiddel voor Parkinson. Fysiotherapie richt zich bij Parkinson patiënten dan ook niet op genezing, maar met name op begeleiding bij dagelijkse taken. Helaas maakt deze ziekte bewegingen die eerst als vanzelf gingen, zeer moeizaam. Denk hierbij aan (trap)lopen of eten. Door middel van oefeningen kunnen we u helpen uw zelfstandigheid zo lang mogelijk te behouden. Ook helpen we u om uw conditie zo goed mogelijk op peil te houden. Met evenwichtsoefeningen helpen we u om evenwichtsproblemen zo veel mogelijk te ondervangen. Zo voorkomen we vervelende en soms gevaarlijke valpartijen.

Snel handelen is geboden

Parkinson is een progressieve ziekte. Hoe sneller specialisten een behandelplan op maat voor u kunnen maken hoe beter de resultaten hiervan zullen zijn. Dit geldt zeker ook voor de voordelen die fysiotherapie u bij deze hersenziekte kan bieden. Bespreek de mogelijkheden met uw behandeld arts of neem contact met ons op als u graag meer informatie wilt.

 • Fysiotherapie-Boshoven-Parkinson-Fysiotherapie

Hebben alleen oude mensen last van Parkinson?

Nee niet alleen oude mensen kunnen de ziekte van Parkinson krijgen. Wel is het zo dat het meerendeel van de patiënten pas vanaf ongeveer 50 jaar oud symptomen ervaart. Ongeveer 10% van de patiënten is echter jonger dan veertig jaar wanneer de eerste verschijnselen zich voordoen. Behandeling en begeleiding van deze vervelende hersenziekte vraagt om veel specialisme, juist omdat Parkinson zich op veel verschillende manieren kan uiten. Daardoor valt er ook geen standaard behandelplan uit te schrijven voor deze ziekte. Onze geriatrie fysiotherapeut kijkt dan ook altijd in samenspraak met u én de mensen om u heen, naar wat voor u persoonlijk de beste behandelwijze gaat zijn.

Wat kan u zelf doen om klachten te verminderen

Neem geen risico’s en bespreek altijd alles met uw behandeld arts. Ga nooit uit van een eigen diagnose. Parkinson is een zeer serieuze ziekte. We raden u sterk aan om u door een neuroloog te laten onderzoeken wanneer u vermoed dat u deze ziekte heeft.

Naast het behandelplan dat u met uw behandeld arts afstemt zijn er wat oefeningen die u thuis kan oppakken. Het is belangrijk om voldoende actief te blijven bewegen; zeker 30 minuten per dag. Juist als u veel last hebt van vermoeidheid is het belangrijk te blijven bewegen. Als u dit gedisciplineerd blijft doen merkt u dat uw vermoeidheid minder wordt.

Onderstaande oefeningen kunnen u helpen;

 • Voor de verbeteren van uw balans kunnen we u Tai Chi en yoga aanraden
 • Om uw coördinatievermogen en wendbaarheid te verbeteren zijn dansen en boksen zijn goed voor u.
 • Als u niet meer goed kunt staan, probeer dan zittend ronddraaiende bewegingen te maken met uw armen.
 • Wateraerobics helpt u bij dystonie klachten (spierkrampen die vaak de kuiten, voeten of tenen aantasten)
 • Het rekken en strekken van overactieve spieren en het versterken van de tegenovergesteld liggende spieren helpt ook om klachten te verminderen. Om deze oefeningen correct uit te voeren is het verstandig even contact te hebben met uw fysiotherapeut.
 • Er zijn speciale oefeningen die u ook thuis kan doen om minder hinder te ondervinden van bradykinesie en rigiditeit. We raden u aan hiervoor een persoonlijk consult aan te vragen.

Meer Parkinson klachten na sporten?

Te fanatiek of in de verkeerde houding sporten kan bij iedereen klachten veroorzaken, en voor Parkinson-patiënten is het in het bijzonder iets om goed in de gaten te houden. Mogelijk ervaart u meer hinder van trillen tijdens lichamelijke inspanningen. Gelukken betekent dit niet per definitie dat uw ziektebeeld achteruit gaat. Wel is het erg belangrijk dat een specialist u goed begeleid om te voorkomen dat u oefeningen verkeerd uitvoert.