Wat te doen als je knie op slot zit?

Een knie kan niet zomaar op slot springen, maar het is natuurlijk erg vervelend áls het gebeurt. Maar waardoor schiet je knie nou eigenlijk op slot? In dit artikel leggen we uit wat een slotknie is, wat de oorzaken zijn en wat je er tegen kunt doen.

Wat houdt dat eigenlijk in, een knie die op slot schiet?

Je knieën zijn gewrichten en als een knie op slot schiet, kan het kniegewricht niet meer gestrekt of gebogen worden. Het kniegewricht bestaat uit spieren, botten, kraakbeen, pezen en de gewrichtsbanden. Dus je snapt: als het gewricht vastzit, wordt het lastig en pijnlijk om te bewegen, laat staan lopen.

Wat zijn mogelijke oorzaken?

Er kunnen diverse oorzaken zijn, waar een slotknie het gevolg van is. Meestal gebeurt het niet één keer dat je knie op slot schiet. Helemaal wanneer je vaak sport. Sommige sporten hebben namelijk een groter risico om je kniegewricht aan te tasten. Een onverwachte beweging of verdraaiing van de knie kan al voldoende zijn om een trauma aan je knie op te lopen. Met sporten zoals voetbal, hockey en atletiek heb je een verhoogd risico op een slotknie.

Gescheurde meniscus

Een veelvoorkomende oorzaak is een gescheurde meniscus. Doordat het bindweefsel erg sterk en dik is, kan een meniscus niet zomaar scheuren. Maar áls het gebeurt, dan komt het gescheurde gedeelte tussen het kniegewricht te zitten. Het gevolg hiervan is dat de knie geblokkeerd wordt en je deze niet meer kunt bewegen. Oftewel: je knie schiet op slot. Met een bepaalde beweging kan het stukje meniscus weer losschieten.

Kruisbanden

In je knie zitten twee kruisbanden die als het ware om je knie heen zit. Deze kruisbanden zijn stevige elastische banden die alles op zijn plek houden. Maar ook deze kruisbanden kunnen inscheuren en zelfs afscheuren. Als dit gebeurt, komen de kruisbanden tussen het gewricht te zitten, waardoor de knie op slot springt.

Gewrichtsmuis

Wat is een gewrichtsmuis?  Dit betekent dat een stuk kraakbeen of bot los komt te zitten en gaat ‘zweven’ in je knie, ook wel een gewrichtsmuis genoemd. Het kan echter zijn dat je een gewrichtsmuis een lange tijd niet voelt. Maar je raadt het al, zodra deze vast komt te zitten tussen het gewricht, gaat je knie op slot.

Behandeling

Is er iets kapot in je knie of heb je een gescheurde meniscus en/of kruisbanden? Dan wordt dit vaak met behulp van een operatie behandeld. Wel verschilt de behandeling per trauma. Als een knie verdraaid of opgerekt is, raden wij aan te beginnen met fysiotherapie. Een fysiotherapeut kijkt mee naar de oorzaak en stelt hier een behandelplan bij op. Daarnaast word je begeleid in het gehele proces.

Knieklachten?

Bij Fysiopark Boshoven helpen onze fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in knietrauma’s en sportfysiotherapie je graag verder. Neem gerust contact op voor advies of om een afspraak in te plannen.