Wat is Medical Taping?

Medical Taping, ookwel kinesiotape, curetape, sporttape of medische tape genoemd, is een tape die door veel (sport)fysiotherapeuten wordt gebruikt. Medical Taping komt van oorsprong uit Japan en Korea en is in de jaren 70 ontstaan. De oude traditie is een manier om pijn te bestrijden én om ervoor te zorgen dat gewrichten en spieren toch door kunnen blijven bewegen. De grondleggers van Medical Taping waren zich er toen al van bewust dat beweging en spierelementen onmisbaar zijn voor het genezen en voorkomen van klachten.

In het kort

De tape die bij Medical Taping wordt gebruikt is een rekbare elastische tape. Deze tape zorgt voor ondersteuning in het pijngebied. Maar geen zorgen; de tape zet niks vast. Je kan dus nog gewoon bewegen en dat is natuurlijk ook de bedoeling.

Waarom is Medical Taping zo geschikt?

Deze manier van tapen wordt toegepast bij het verminderen van blessures en de nabehandeling ervan. Maar hiermee verminder je ook overbelasting en ontstekingen. Een veelzijdige methode dus, want ook voor vochtophopingen is deze tape geschikt. En dat is niet alles; ook kan je houdingen corrigeren met Medical Tape.

Je spieren worden echter niet alleen gebruikt voor beweging, maar hebben daarnaast een belangrijke rol in het regelen van je lichaamstemperatuur en bloed- en lymfecirculatie. Het is dus essentieel dat je spieren goed werken. Anders kan het andere lichamelijke klachten tot gevolg hebben.

De tape kan dus herstellend werken voor heel het lichaam en niet alleen de behandelplek zelf. Na een blessure worden de spieren vaak slapper, waar de tape goed in kan ondersteunen. Medical Tape helpt daarnaast goed om overspannen spieren de nodige rust te geven om te herstellen.

Hooikoorts

Verder helpt Medical Taping tegen klachten die iets minder voor de hand liggen, namelijk: hooikoortsklachten. De tape werkt kalmerend op het lichaam en klachten die ontstaan bij hooikoorts. Hoe het in zijn werk gaat? De tape wekt een uitwendige huidprikkel op, wat op zijn beurt weer werkt op de weefstelstructuren van de ruggenmergsegmenten.

  • medical taping

Wat zijn de voordelen?

Het gebruik van Medical Taping leidt tot diverse voordelen, die we hieronder op een rij zetten.

  • Medical Taping werkt nagenoeg meteen in het afnemen van de pijn en druk
  • Je kunt je spieren goed blijven bewegen, doordat de tape elastisch is
  • Helpt bij spierblessures en het verbeteren van de spiercapaciteit
  • Kent verschillende technieken en soorten tape
  • Blijft gemiddeld vier tot tien dagen zitten
  • De tape is anti-allergisch
  • Je kan met de tape blijven sporten, douchen en zelfs zwemmen

Het verwijderen van de tape

Doordat de tape enorm sterk is, blijft deze zeker enkele dagen zitten. Om de pijn achteraf te beperken is het raadzaam om de plek waar de tape komt vooraf te scheren. Ook blijft de tape hierdoor langer zitten. Denk er ook aan om vooraf géén lotion of zalf aan te brengen. Hierdoor blijft de tape minder goed op zijn plek zitten. Verwijder de tape door deze nat te maken met warm water. Zo verwijder je de Medical Tape moeiteloos.

Doordat de tape zo veelzijdig is, zijn er diverse manieren om de Medical Tape op de juiste manier aan te brengen. Elke klacht vergt weer zijn eigen methode. Het doel is dan ook om de juiste spieren de juiste ondersteuning te bieden. Uiteraard is het mogelijk om de tape zelf aan te brengen, maar een foutje is al snel gemaakt. Als gevolg kan de focus op de verkeerde spiergroep worden gelegd. Wij raden daarom af om Medical Taping zelf uit te voeren zonder enig advies van een specialist of fysiotherapeut.

Meer weten over Medical Taping?

Medical Taping is vaak onderdeel van een breder behandelplan. Maar denk je dat Medical Taping jouw klachten kan verhelpen? Neem gerust contact op met ons, zodat onze fysiotherapeuten jou een medisch en betrouwbaar advies kunnen geven. Bij Fysiopark Boshoven helpen wij jou graag verder.