Overgewicht en sporten? Wij helpen je erbij

Overgewicht brengt niet alleen fysieke ongemakken en potentieel ernstige gezondheidsproblemen met zich mee, maar ook mentale uitdagingen. Het kan leiden tot slaapproblemen, verhoogde stress en zelfs depressie of angst. Door actiever te worden, voel je je beter in je vel en haal je meer plezier uit het leven. Maar we begrijpen ook dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. We geven je graag tips om verantwoord te sporten en staan klaar om je te begeleiden met sportrevalidatie of bewegingsagogie.

De Valstrik: Te Intensief Beginnen

We herkennen allemaal dat punt waarop we vastberaden besluiten om ons gewicht aan te pakken. Vol enthousiasme begeven we ons naar de sportschool voor intensieve cardio- en krachttrainingen. Fietsen, crosstrainen, rennen, gewichtheffen – we willen alles doen. Echter, dit kan leiden tot overbelasting van je lichaam en gewrichtspijn. Dit kan ontmoedigend werken en uiteindelijk leiden tot het opgeven van je goede intenties. Het is belangrijk om je training geleidelijk op te bouwen. Regelmatig 15 tot 30 minuten sporten per dag is effectiever dan één tot anderhalf uur sporten twee keer per week.

  • Sporten met overgewicht

Waarom verlies ik geen gewicht?

Een veelgehoorde vraag is: waarom val ik niet af? Dit kan diverse oorzaken hebben. Onthoud dat spieren zwaarder zijn dan vet, dus je verliest mogelijk wel vetmassa, maar dat zie je niet direct op de weegschaal. Laat je niet te veel leiden door dat getal. Zoek begeleiding van iemand die verder kijkt dan alleen het gewicht. Anders kan de stress ervoor zorgen dat je juist aankomt in plaats van afvalt.

Effectieve tips voor sporten met overgewicht

  • Neem rustig de tijd: begin met dagelijks 15 minuten bewegen en bouw langzaam op.
  • Besteed voldoende aandacht aan opwarmen en afkoelen om spierscheuringen te voorkomen.
  • Combineer cardio met krachttraining voor optimaal resultaat.
  • Gebruik bij krachttraining niet te zware gewichten om blessures te voorkomen.
  • Zorg voor correcte uitvoering van oefeningen om gewenste resultaten te behalen.
  • Meet niet alleen je gewicht, maar kijk ook naar vocht-, spier- en vetgehalte.
  • Kies voor begeleiding van een persoonlijke trainer of bewegingsagoog voor optimale resultaten en blessurepreventie.

Klachten bij sporten met overgewicht

Pijn aan de borst

Overgewicht kan leiden tot een hoge bloeddruk, wat benauwdheid en pijn op de borst kan veroorzaken. Omdat een te hoge bloeddruk de kans op een hartinfarct of beroerte aanzienlijk verhoogt, is het begrijpelijk als je hier angstig van wordt. Sporten onder begeleiding helpt je verantwoordelijk te bewegen en je hartslag in de gaten te houden. Soms helpt het ook om te sporten met extra zuurstof.

Gewrichtspijn

Doordat een hoog lichaamsgewicht meer druk zet op je gewrichten is de kans op artrose groter. De klachten die daarmee gepaard gaan, worden groter bij lichamelijke belasting. Betekent dit dat je niet moet sporten als je artrose hebt? Zeker niet! Maar het is wel belangrijk het op een verantwoorde manier te doen. Dat betekent dat je goed moet luisteren naar je lichaam en de juiste oefeningen moet doen. Als je last hebt van pijnlijke gewrichten kan het bijvoorbeeld raadzaam zijn om een kwartiertje hardlopen te vervangen door een kwartiertje fietsen. Dat belast je knieën een stuk minder.

Angst om te sporten of last van een blessure? Dit kunnen we voor je doen

Vind je de stap om te gaan sporten lastig of heb je last van een blessure en wil je daaraan werken voor dat je weer actiever aan de slag gaat? Bij Fysiopark Boshoven bieden we behandelingen die je weer op weg kunnen helpen: sportrevalidatie en bewegingsagogie.

Sportrevalidatie

Heb je al een blessure of heb je nooit gesport? Dan kan sportrevalidatie je op weg helpen. Daarmee helpen we je op een veilige manier om weer meer te gaan bewegen, rekening houdend met jouw individuele behoeften, conditie en eventuele gezondheidsbeperkingen.

Bewegingsagogie

Vind je het spannend om meer te gaan bewegen? Informeer dan eens naar de mogelijkheden van bewegingsagogie. Hiermee vergroten we samen je conditie, kracht en mobiliteit, onderzoek we je bewegingsmogelijkheden en werken we aan geen gezonde leefstijl. Zo krijg je langzaam weer meer vertrouwen in je eigen lichaam en verdwijnt de angst voor het bewegen.

Maak een afspraak

Wil jij meer weten over sporten met overgewicht of heb je klachten als gevolg van overgewicht? Maak gerust een afspraak. We nemen de tijd voor je en kijken samen naar een oplossing die voor jou werkt. Zet vandaag nog de eerste stap en neem contact met ons op.