Fysiotherapie na beenamputatie

Na een beenamputatie sta je voor de uitdaging om je leven op een nieuwe manier vorm te geven, waarbij je wellicht tegen verschillende fysieke en emotionele obstakels aanloopt. Het is een tijd van aanpassing, waarin goede begeleiding van essentieel belang is. Een fysiotherapeut kan hierin een belangrijke rol spelen. In dit artikel geven we je meer inzicht in de manieren waarop een fysiotherapeut je bij kan staan na een beenamputatie.

Zo kan fysio je ondersteunen na een beenamputatie

In deze periode waarin je herstelt van een beenamputatie kan een fysiotherapeut een waardevolle begeleider zijn. Het kan zijn dat je in het begin veel pijn ervaart, wellicht zelfs in het deel van je been dat geamputeerd is, wat men fantoompijn noemt. Een fysiotherapeut kan je dan helpen met pijnmanagement-technieken en je leren hoe je de pijn kan verminderen door middel van verschillende oefeningen en behandelingen.

Je zult misschien merken dat het vinden van een comfortabele manier om te zitten of liggen niet zo makkelijk is als voorheen. Hier kan de fysiotherapeut ook bij helpen, door samen met jou te kijken naar houdingen die de druk op je stomp verminderen en je comfort bieden.

Conditie, kracht en mobiliteit vergroten

Natuurlijk is het ook een belangrijk doel om je mobiliteit weer terug te krijgen. Een fysiotherapeut kan je ondersteunen bij het leren lopen met een prothese, door oefeningen te doen die je helpen je balans te vinden en je spierkracht te vergroten. Door middel van speciaal voor jou ontworpen oefeningen, kan je samen met je fysiotherapeut werken aan het versterken van de spieren die je nog hebt. Daardoor ben je beter in staat bent om een prothese effectief te gebruiken.

Ook je algemene conditie komt aan bod; je gaat wellicht samen aan de slag met cardio-oefeningen die passen bij jouw situatie, zodat je uithoudingsvermogen verbetert. Daarnaast is mobiliteit een belangrijk focuspunt. De fysiotherapeut helpt je bij het ontwikkelen van een soepele manier van bewegen, waarbij je leert om je lichaam op een nieuwe, efficiënte manier te gebruiken, zodat je in het dagelijks leven minder beperkingen zult ervaren. Het is een proces van toewijding en geduld, maar met de juiste begeleiding kun je grote stappen maken richting een actiever en zelfstandiger leven.

Kies de fysio methode die bij je past

Ieder lichaam is anders. Ook waar we ons mentaal goed bij voelen kan per persoon verschillen. Er zijn meerdere fysiotherapie methodes die je kunnen ondersteunen na een beenamputatie. Hieronder geven we je wat inzicht in hoe manuele therapie en bewegingsagogie ondersteuning kunnen bieden.

Manuele therapie na beenamputatie

Tijdens je herstelproces na een beenamputatie kunnen er verschillende fysieke uitdagingen en ongemakken op je pad komen. Manuele therapie kan een waardevolle rol spelen in het aanpakken van deze kwesties, vooral als je merkt dat je andere delen van je lichaam overbelast, wellicht als compensatie voor het geamputeerde been.

Neem bijvoorbeeld je rug. Doordat je looppatroon is veranderd, kan het zijn dat je onbewust je rug verkeerd belast. Een manueel therapeut kan dan je wervelkolom en gewrichten onderzoeken, eventuele blokkades of spanningen opsporen en deze met specifieke handgrepen en technieken verlichten. Dit kan bijdragen aan een verbeterde houding en minder pijn.

Of misschien merk je dat je heup of knie aan de andere zijde van je lichaam wat stijver aanvoelt. Dit kan komen doordat je deze meer belast of op een andere manier gebruikt om te compenseren. Samen met de manueel therapeut werk je dan aan het mobiliseren van deze gewrichten en het versoepelen van de omliggende spieren.

Manuele therapie richt zich niet alleen op het symptoom, maar ook op de onderliggende oorzaak. Het is een holistische benadering waarbij je samen met de therapeut zoekt naar een optimale balans in je lichaam. De therapeut zal je lichaam grondig onderzoeken, luisteren naar je ervaringen en gerichte behandelingen toepassen om je bewegingsvrijheid te verbeteren en pijn te verminderen.

Het doel is om je weer meer comfort en bewegingsvrijheid te geven in je dagelijkse leven. Door manuele therapie te combineren met je persoonlijke hersteldoelen, werk je aan een fundament voor een gezond en evenwichtig lichaam, ondanks de uitdagingen van een beenamputatie.

Bewegingsagogie na beenamputatie

In je traject van herstel na een beenamputatie kun je tegen diverse uitdagingen aanlopen, variërend van het hervinden van je balans tot het weer opbouwen van zelfvertrouwen in je eigen lichaam. Een bewegingsagoog kan je hierin bijstaan en samen met jou werken aan specifieke doelen die gebaseerd zijn op jouw persoonlijke situatie en wensen.

Stel je voor, je wilt graag weer zelfstandig kunnen douchen zonder hulp. De bewegingsagoog kan samen met jou in een veilige omgeving oefeningen doen die je helpen om je balans en stabiliteit te verbeteren, zodat je dit doel kunt bereiken. Of misschien droom je ervan om weer een keer te kunnen dansen op de verjaardag van een dierbare. Samen met de bewegingsagoog kun je dan werken aan je kracht en coördinatie door middel van speciale oefeningen die je helpen om je lichaam weer beter onder controle te krijgen.

Door samen met een bewegingsagoog te kijken naar wat jij wilt bereiken, ontstaat er een persoonlijk traject waarin je stap voor stap werkt aan je doelen. Het kan ook zijn dat je samen buiten gaat wandelen om te werken aan je uithoudingsvermogen en om te leren omgaan met verschillende soorten ondergronden en obstakels die je in het dagelijks leven tegenkomt.

Het mooie van werken met een bewegingsagoog is dat je altijd wordt aangemoedigd, en dat er samen met jou wordt gezocht naar oplossingen en mogelijkheden, in plaats van beperkingen. Zo werk je op een positieve manier aan je herstel, waarbij plezier in bewegen centraal staat. Het einddoel? Een actiever en zelfstandiger leven waarin jij je comfortabel en zeker voelt, afgestemd op jouw mogelijkheden en wensen.

Iedere methode heeft zijn eigen focus

Fysiopark heeft specialisten in haar team voor zowel manuele therapie als bewegingsagogie. Tijdens een persoonlijk consult bekijken we samen wat het beste bij jou past. Het is goed mogelijk dat we in jouw persoonlijke behandelplan een combinatie van methodes oppakken. Iedere fysio methode heeft namelijk zijn eigen focus:

  • Manuele therapie richt je je vooral op het verminderen van fysieke klachten door o.a. te werken aan je spier- en gewrichtsfuncties.
  • Bewegingsagogie richt zich op het verkennen en te vergroten van je bewegingsmogelijkheden op een positieve en stimulerende manier.

Fysio nodig na beenamputatie? Fysiopark Bosboven helpt je graag.

Heb je een beenamputatie moeten ondergaan of weet je dat dit in het verschiet ligt? We ondersteunen je graag. Met ons brede aanbod aan therapieën, waaronder manuele therapie en bewegingsagogie, staan we klaar om samen met jou te ontdekken wat voor jou de beste route naar herstel is. We nodigen je van harte uit om een afspraak te maken voor een persoonlijk consult. In dit gesprek kunnen we samen kijken naar jouw wensen en behoeften, om van daaruit een behandelplan op te stellen dat aansluit bij jouw unieke situatie.