Last van een muisarm?

Veel mensen werken de gehele dag achter een computer. Natuurlijk niks mis mee, maar een hele dag stil zitten verhoogt de kans op lichamelijke klachten wel aanzienlijk. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van een muisarm. In dit artikel leggen wij je uit hoe je een muisarm kan voorkomen en wat een fysiotherapeut kan doen wanneer voorkomen te laat is.

Wat is een muisarm?

Een muisarm staat in de medische wereld beter bekend als RSI; Repetitive Strain Injury. Dit is de verzamelnaam voor klachten veroorzaakt door de herhaalde belasting van bepaalde spieren en gewrichten. RSI gaat om klachten vanaf handen tot en met de nek. De herhaalde belasting bij een muisarm komt natuurlijk door het vaak gebruiken van je muis. Het is een kleine beweging maar door het vaak uitvoeren wordt het je arm te veel. De herhaaldelijke beweging die gebruikt wordt bij het gebruiken van de muis zorgt voor slechtere doorbloeding. De doorbloeding vermindert niet alleen in je vinger maar in je gehele hand. Daardoor kan irritatie ontstaan en soms zelfs ontstekingen.

Oorzaken en symptomen van een muisarm

De oorzaak van een muisarm is dus de herhaaldelijke beweging van het aantikken van je muis. Je vingers en handen zijn eigenlijk niet gemaakt voor het maken van deze kleine beweginkjes. Pijn is het meest voorkomende symptoom van een muisarm. Op welke plek de pijn begint is alleen voor iedereen anders. De pijn kan beginnen in de arm maar ook in de nek. Vaak trekt de pijn van het ene lichaamsdeel naar het ander; van de nek naar de hand en naar de vingers. Naast pijn kan je ook een tintelend of doof gevoel en zelfs krachtverlies ervaren. In sommige gevallen wordt de arm rood of bleek en is deze niet meer goed te bewegen. Wanneer je de symptomen van een muisarm negeert dan kunnen deze chronisch worden.

Muisarm behandelen met fysiotherapie

Heb je last van een muisarm? Neem dan contact met ons op. Onze fysiotherapeuten gaan graag met je aan de slag om de klachten te minimaliseren. Met de juiste fysiotherapie kun je door middel van verschillende oefeningen de klachten van een muisarm verhelpen. Ieder lichaam is anders. Daarom maken we altijd een persoonlijk behandelplan, passende bij jouw lichaam en levensstijl.

Muisarm voorkomen

Voorkomen is vaak beter dan genezen, hieronder staan een paar tips die u meteen kan toepassen om de kans op een muisarm te verkleinen.

  • Pas de werkplaats aan. Maak gebruik van een aangepaste muis of een nieuwe stoel om uw houding te verbeteren.
  • Bewegen van uw vingers en hand. Het regelmating strekken en buigen van handen, polsen en vingers helpt de spieren even kort te onstpannen.
  • Minder de muis gebruiken. Probeer vaker sneltoetsen te gebruiken. Om zo het gebruik van uw muis te verminderen.
  • Wissel van houding. Wissel tijdens het werken tussen staan en zitten.
  • Pauze nemen. Ga regelmating wat te drinken halen of loop een kort rondje. En zorg dat u uw lunch niet achter uw computer eet.
  • Probeer stress te vermijden. Bij te veel stress is het namelijk niet mogelijk voor uw spieren om te ontspannen.

Zorg naast deze punten ook voor een goede conditie en voldoende beweging. Sporten werkt ontspanning voor de geest en bevordert de bloedsomloop.