Last van een hamstringblessure?

Een veelvoorkomende blessure bij het sporten is de blessure aan de hamstring. Voor veel sporters zal deze blessure dan ook erg bekend klinken. Een hamstringblessure komt vooral vaak voor bij sporten waar explosief bewogen wordt. Een hamstringblessure kan er zomaar in schieten tijdens het sporten en veroorzaakt een plotselinge felle pijn aan de achterzijde van het bovenbeen. In dit artikel leest u hoe een hamstringblessure ontstaat, wat de klachten hiervan zijn en hoe het behandeld kan worden.

Hoe ontstaat een hamstringblessure?

De hamstring is een groep van drie spieren aan de achterkant van uw bovenbeen. Deze spieren lopen tot aan de binnen- en buitenzijde van uw knie. Wanneer u een verkeerde beweging maakt kan een van de spieren van uw hamstring inscheuren of verrekken. Vaak ontstaat de blessure tijdens een explosieve start, een sprint of bij het plotseling afremmen. U voelt dan een hevige pijn in uw hamstring en na een paar dagen ziet u soms een blauwe plek ontstaan. Ook bij een sliding, hoge trap of een rekkende beweging kunt u uw hamstring verrekken.

Wanneer u een blessure heeft aan uw hamstring is het van belang dat u niet verder gaat met sporten. Twijfelt u of uw hamstring geblesseerd is? Neem dan contact op met uw fysiotherapeut. Deze kan vaststellen wat er aan de hand is en hoe u het beste behandeld kan worden.

Welke klachten ervaart u?

Bij een hamstringblessure voelt u een felle pijn in uw spier die gepaard gaat met een gevoel van kramp. U kunt uw been moeilijk bewegen en lopen doet erg veel pijn. Ook het aanspannen van de spier kan een pijnlijk gevoel veroorzaken. Na een paar dagen kan de plek stijf worden en soms ontstaat er een bloeduitstorting aan de achterkant van het bovenbeen. Er kan redelijk wat verschil zitten in de heftigheid van de blessure, daarom wordt de blessure in vier niveaus ingedeeld.

  • Niveau 1: Bij het dagelijkse bewegen merkt u weinig tot niks van de blessure. Er is geen zwelling zichtbaar. De plek kan een beetje gevoelig zijn maar is niet blauw of dik. Bij het sporten voelt u wel een trekkend gevoel. In dit geval hebt u lichte schade aan de spiervezels opgelopen.
  • Niveau 2: Wanneer u uw been buigt dan voelt dit niet prettig, maar lichte bewegingen doen nauwelijks pijn. Er is geen zwelling maar de plek is wel een beetje gevoelig. In dit geval heeft u een beetje schade aan de spiervezels opgelopen.
  • Niveau 3: Drukken op de hamstring is pijnlijk en het kan zijn dat u een zwelling of verkleuring ziet. Wandelen en fietsen doet pijn en u kunt uw knie moeilijk buigen. In dit geval is er behoorlijke schade aan de spiervezels.
  • Niveau 4: Lopen is erg pijnlijk en u hebt misschien wel krukken nodig. U voelt de pijn niet alleen in het bovenbeen maar ook omliggende spieren. Er kan een zwelling te zien zijn aan de achterkant van uw bovenbeen en die kan ook blauw zijn. In dit geval is uw spier volledig gescheurd.

Wat kunt u zelf doen bij een hamstringblessure?

Wanneer u de indruk krijgt dat u een lichte hamstringblessure heeft zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen om uw klachten te verhelpen. Zorg ervoor dat uw hamstring de eerste twee dagen zoveel mogelijk ontlast wordt. Koel de plek voldoende en leg wanneer nodig een drukverband aan. Bij een lichte blessure kunt u de volgende oefening een paar keer proberen: Ga op uw buik liggen en probeer rustig uw hak naar uw bil te bewegen. Dit kunt u een paar keer achter elkaar proberen. Daarnaast mag u rustig wandelen maar probeer de hamstring niet te overbelasten.

Fysiotherapie bij een hamstringblessure

Als u het vermoeden heeft dat u een zwaardere hamstringblessure heeft is het van belang op direct te stoppen met sporten en contact op te nemen met een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan onderzoeken hoe de blessure is ontstaan, wat de ernst van de blessure is en hoe de blessure verholpen kan worden. Daarnaast kan de fysiotherapeut helpen om te bepalen wanneer u weer kunt sporten. Door contact op te nemen met een fysiotherapeut voorkomt u dat uw klachten erger worden en houdt u tegelijkertijd tijdens uw blessure ook uw conditie zo goed mogelijk op peil.

Vragen of hulp nodig?

Heeft u de indruk dat u een zwaardere hamstringblessure heeft? Dan staan wij van Fysiopark Boshoven klaar om u te helpen. Samen achterhalen we de oorzaak en kijken we naar een passende behandeling. Onze specialisten helpen u met begeleiding tijdens de revalidatieperiode zodat u snel weer op de been bent.

Heeft u vragen over dit blog of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!