Herstellen na hartklachten

Wanneer u kort geleden hartklachten hebt ervaren kan het zijn dat u hier na een tijdje nog steeds klachten van heeft. Dit kunnen lichamelijke klachten zijn die u beperken in het dagelijks leven. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan ademhalingsproblemen. Ook kunnen hartklachten leiden tot emotionele en sociale problemen. Het is daarom van belang dat wanneer u hartklachten heeft gehad u hier rustig herstelt en revalideert. In dit artikel vertellen we u welke soort hartklachten u kunt ervaren, hoe u hier het beste van kunt revalideren en hoe u hartklachten in de toekomst mogelijk kunt voorkomen.

Verschillende soorten hartklachten

Er zijn een hele hoop verschillende soorten hartziektes. De ene heftiger dan de andere. Alle verschillende hartaandoeningen hebben ook verschillende symptomen en behandelmethodes. Omdat er zoveel verschillende hartaandoeningen zijn is het soms lastig om deze allemaal uit elkaar te houden. We zetten de meest voorkomende hartaandoeningen voor u op een rijtje:

  • Hartstilstand – Een hartstilstand is levensbedreigend en hierbij is snelle actie dan ook cruciaal. Het hart staat letterlijk stil en pompt geen bloed meer rond. Organen krijgen de geen bloed zuurstof meer. Hersenen kunnen slechts drie minuten zonder zuurstoftoevoer, voordat hersencellen gaan afsterven. Een hartstilstand kan in sommige gevallen veroorzaakt worden door een hartinfarct.
  • Hartinfarct – Een hartinfarct, ook wel hartaanval genoemd, komt het meest op oudere leeftijd voor. Mannen lopen hierbij vergeleken met vrouwen gemiddeld genomen al op wat vroegere leeftijd, namelijk vanaf 55 jaar, een verhoogd risico op ene hartinfarct. Bij een hartaanval stopt de toevoer van bloed naar een deel van het hart. Dit deel van het hart krijgt geen zuurstof meer en raakt hierdoor beschadigd. Het hart kan zijn werk dan minder goed doen. Een hartinfarct moet direct behandeld worden. In de ambulance krijgt iemand met een hartaanval een medicijn waardoor de kransslagader wijder wordt. Op deze manier wordt het hart weer van bloed en zuurstof voorzien.
  • Hartritmestoornis – Bij een hartritmestoornis kan de hartslag te snel, te langzaam of heel onregelmatig zijn. Het ritme wijkt bij iedereen wel eens een keer af. Een cardioloog kan vaststellen of u werkelijk een hartritmestoornis hebt. Wanneer uw hart regelmatig te hard klopt dan noemen we dat tachycardie, wanneer een hart te langzaam klopt heet dat bradycardie. Sommige mensen worden geboren met een hartritmestoornis. Anderen krijgen dit bijvoorbeeld als gevolg van een lange periode van stress. Ook roken leidt tot een aanzienlijk vergrote kans op hartritmestoornissen.
  • Hartfalen – Bij hartfalen gaat je hart langzaam achteruit. In het begin merk je hier weinig van. Na een tijdje ontstaan er klachten. Vaak eerst alleen bij fysieke inspanning maar na verloop van tijd ook bij het nemen van rust. De klachten zijn natuurlijk afhankelijk van de ernst van het hartfalen. Hartfalen wordt vaak veroorzaakt door een eerdere hartinfarct. Een hartinfarct laat een litteken achter op uw hart. Hierdoor kan een gedeelte van het hart minder goed samentrekken waardoor hartfalen kan ontstaan. Ook een te hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat uw te hard moet werken om het bloed door uw lichaam te pompen. Hierdoor wordt de hartspier dikker en na een tijdje stijver.
  • hartklachten

Hartrevalidatie met fysiotherapie.

Zorgvuldig revalideren na ernstig hartfalen is belangrijk om te zorgen dat u zo snel mogelijk weer de dingen kan doen die u voorheen ook deed. Ook kan nieuw hartfalen mogelijk worden voorkomen door een deskundig begeleid revalidatie proces. Hartrevalidatie is voor iedereen die recent is behandeld voor een hartaandoening, of voor mensen die recent een hardoperatie zijn ondergaan. Hartrevalidatie wordt vaak voorgeschreven door u huisarts of cardioloog.

Hartrevalidatie zorgt naast lichamelijk herstel ook voor herstel in vertrouwen van uw eigen fysiek en verhoogt zo de kwaliteit van uw leven. Tijdens de revalidatie trainingen van Fysiopark Boshoven werkt u samen met onze specialisten om op verantwoorde manier uw lichaam te laten herstellen. Om dit gezonde niveau weer te bereiken zal er getraind moeten worden. Het is belangrijk dit onder begeleiding te doen zodat u oefeningen doet die passen bij uw fysieke gesteldheid en u ondersteuning geven bij de specifieke klachten waar u mee kampt. Om die reden maken we bij Fysiopark Boshoven altijd een behandelplan per persoon, op maat.

Voorkom nieuwe hartklachten

De kans op hartfalen of een hartinfarct kunt u nooit helemaal wegnemen maar deze kans kunt u wel aanzienlijk verkleinen. Meer sporten en gezonder eten helpt het risico op nieuw hartfalen te verkleinen. Uiteraard geldt hetzelfde voor, indien van toepassing; stoppen met roken. Dat is echter allemaal een stuk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Heeft u hier moeite mee? Vraag om hulp! Ga het gesprek aan met uw huisarts, diëtist of fysiotherapeut. Waar nodig kunnen de specialisten van Fysiopark Boshoven u doorverwijzen naar deskundige collega’s uit vakgebieden die buiten ons terrein vallen. Neem gerust contact met ons op als u hier mee zit.

Neem contact op voor meer informatie.

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.