Hoe laat je ouderen meer bewegen?
Wij geven ouderen het advies om elke dag minimaal 20 minuten te bewegen. Als ouderen matig intensief bewegen, verhoogt het de kans dat ze langer zelfstandig en mobiel blijven. Daarnaast maak je door meer beweging meer endorfine aan; nog een goede reden om meer te bewegen dus! Endorfine zorgt er namelijk voor dat je gelukkiger wordt. In dit artikel geven we een aantal tips om bewegen op oudere leeftijd makkelijker te maken.
Ga er op uit
Maak dagelijks een ommetje of trek er op uit op de fiets en ga onderweg een lekker kopje koffie of thee drinken. Zo krijg je niet alleen voldoende beweging, maar je krijgt ook een gezonde dosis vitamine D binnen. Deze activiteiten kan je natuurlijk in je eentje doen, maar het kan ook gezellig zijn om met je partner of vriend(in) er op uit te trekken.
Wel is het belangrijk dat je een route of weg met een stabiele ondergrond kiest. Zorg daarnaast voor een goede valpreventie en trek stevige schoenen aan als je gaat wandelen. Als je namelijk valt tijdens het wandelen of fietsen, kan dit vervelende gevolgen hebben.
Wat is er te doen?
Speur eens nieuwskrantjes af voor leuke activiteiten of vraag rond bij familie en vrienden. Misschien organiseert jouw lokale buurtcentrum wel activiteiten voor ouderen of is er een sportschool die goede begeleiding en/of groepslessen aanbiedt. Fysiopark Boshoven biedt bewegingsagogie aan, welke bedoeld is om mensen (jong en oud) te activeren en het bewegingsgedrag en bewegingsvaardigheid te optimaliseren.
Muziek luisteren
Zet muziek van vroeger op en leef je uit met danspasjes. Het is ontzettend gezellig om samen te dansen, maar dit kan je ook prima alleen doen. De dansbewegingen stimuleren je hersenen en de nostalgische muziek zorgt voor herinneringen; het is dus goed voor je fysieke gesteldheid én je mentale gesteldheid. Verder verklein je de kans op veelvoorkomende ouderdomsziektes. Doordat je bezig bent met mentale inspanning, train je onbewust je hersenen.
Beweeg dagelijks
Let op dat je niet aan één stuk door actief bent. Dit heeft als gevolg dat je aan het eind van de dag erg moe bent en kan daarnaast zorgen voor heupklachten. Verspreid daarom de activiteiten over meerdere dagen. Ga de ene dag fietsen en de andere dag een half uurtje wandelen. Zo verbeter je voortdurend je conditie, maar ook het bewegen gaat je steeds makkelijker af.
Zorg voor hobby’s
Ga op zoek naar een actieve hobby die je alleen of samen kan doen. Een gezamenlijke hobby is natuurlijk veel gezelliger en je bent sneller geneigd om elkaar te motiveren om te blijven bewegen. Maar kies wel een activiteit waar jij en je (hobby) partner beiden plezier uit halen. Zo onderhoud je zowel je sociale contacten en ben je actief bezig; een win–winsituatie dus.
Bewegen met gezondheidsproblemen
Het kan zijn dat je gezondheids- of mobiliteitsproblemen hebt, waardoor bewegen lastig is. Heb je bijvoorbeeld last van artrose? Dan kan een fysiotherapeut jou helpen en ondersteunen met je dagelijkse activiteiten. Deze kijkt kritisch naar de mogelijkheden omtrent jouw mobiliteit. Ook geeft de fysiotherapeut je oefeningen mee mee naar huis en raadt je activiteiten aan die je zelf kunt doen, zoals Aquafysio. Deze bewegingsactiviteit is populair onder mensen die artrose hebben.
Kunnen wij jou helpen?
Heb je advies nodig of twijfel je welke activiteit geschikt is? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.