Fysiotherapie bij een triggerfinger
Een triggerfinger is een regelmatige gehoorde aandoening onder volwassenen. Je bent dus zeker niet de enige die hier last van heeft. Een trigger finger wordt ook wel een spring vinger of hokkende vinger genoemd. De naam is afgeleid van het knappende gevoel wat je voelt wanneer je de vinger strekt of buigt. Om snel van de klachten af te komen en de kans op herstel te vergroten, is het belangrijk dat je snel aan de bel trekt. Bijvoorbeeld bij een handtherapeut bij de fysiotherapiepraktijk.
Wat is een triggerfinger?
Bij een triggerfinger is er een irritatie aan de peesschede die om de pees van de vinger of duim zit. Deze irritatie kan uiteindelijk leiden tot een zwelling in de pees of peesschede. Hierdoor worden normale, soepele bewegingen van de vingers of duim belemmerd. Hierdoor kun je je vinger of duim moeilijk buigen en strekken. Als dit toch wel lukt, kan dit erg pijnlijk zijn. Bovendien geeft dit het kenmerkende knappende gevoel.
Oorzaken van een triggerfinger
De oorzaak van een triggerfinger is niet altijd even duidelijk. In de meeste gevallen is overbelasting de oorzaak. Langdurige bezigheden waarbij men met kracht de vingers buigt, kan voor overbelasting van de pezen zorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vasthouden van gereedschap of het uitwringen van een doekje. Iedereen kan last krijgen van een trigger finger. Sommige achterliggende aandoeningen, zoals reuma of diabetes, kunnen de kans op een triggerfinger versterken.
Welke klachten kun je hebben?
De symptomen van een triggerfinger zijn over het algemeen heel kenmerkend:
- De pijn begint met een vervelend gevoel aan de basis van de vinger of duim
- Soms is er een zwelling zichtbaar of voelbaar
- De pijn wordt geleidelijk erger, tot het moment dat het voelt dat deze ‘op slot’ zit
- Bij het strekken of buigen hoor/voel je een knak
- Soms kan de vinger of duim helemaal vast komen te zitten (zowel gestrekt als gebogen) en kan deze niet meer bewogen worden.
De behandeling bij een triggerfinger
De eerste stap in een behandelplan bij een trigger finger is om de irritatie of ontsteking aan de pees of peesschede te verminderen. Hiervoor worden ontstekingsremmende medicijnen gegeven. Dit gebeurt via tabletten of een lokale injectie via de huisarts.
Hoe kan een fysiotherapeut helpen?
In elke fase van een triggerfinger kan het helpen om in behandeling te gaan bij een fysiotherapeut middels handtherapie. Samen met een handtherapeut kan er gekeken naar de oorzaak van de klachten om zo nieuwe irritaties en ontstekingen te voorkomen. Ook kunnen bepaalde massagetechnieken of mobilisaties met tape of spalkjes ervoor zorgen dat de klachten verminderen.
In sommige gevallen blijkt een behandeling bij de huisarts of de fysiotherapeut niet voldoende. Dan kan ervoor gekozen worden om via een operatie de pees vrij te leggen. Na zo’n operatie is het belangrijk om te revalideren bij een fysiotherapeut. Deze behandeling zal met name gericht zijn op het opnieuw in beweging brengen van de vinger of duim en het versterken van omliggende pezen en spieren in de hand en pols.
Handtherapie bij Fysiopark Boshoven
De fysiotherapeuten van Fysiopark Boshoven zijn gespecialiseerd in handen en mogen daarom handtherapie aanbieden. Heb je last van een triggerfinger of andere klachten aan je handen of polsen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om te kijken of we iets voor je kunnen betekenen.