De verschillen tussen fysiotherapie en manuele therapie

Bij Fysiopark Boshoven verhelpen we klachten door bijvoorbeeld reguliere fysiotherapie of manuele therapie. Onze therapeuten krijgen regelmatig de vraag wat het exacte verschil tussen deze behandelingen nu is. Deze verschillende behandelmethoden passen we toe bij verschillende klachten. Welke therapie is geschikt voor jouw klachten? Dat leggen we uit in dit blog!

Fysiotherapie

Fysiotherapie is in Nederland een hele bekende behandelvorm. Maar wat is het precies? Bijna iedereen is wel eens bij de fysiotherapeut geweest. Bijvoorbeeld bij een sportblessure, botbreuk of om het herstel van een operatie te bevorderen. Fysiotherapie wordt in het algemeen ingezet bij klachten of problemen die je dagelijkse activiteiten kunnen belemmeren. Denk hierbij aan lopen, fietsen, traplopen, sporten of werken. Het doel van fysiotherapie is dan ook om door middel van oefeningen de beweging te stimuleren, kracht en conditie te verbeteren, om zo pijnvrij door het dagelijks leven te kunnen.

Bij welke klachten wordt fysiotherapie ingezet?

Fysiotherapie helpt bij een verscheidenheid aan klachten. Over het algemeen kunnen we zeggen dat fysiotherapie wordt ingezet bij klachten veroorzaakt door problemen aan de ‘zachte’ delen van het lichaam. Bijvoorbeeld spieren, pezen of banden. Deze spieren, banden of pezen zitten in bijna elk gedeelte van het menselijk lichaam. Daardoor wordt fysiotherapie toegepast bij klachten in veel verschillende delen van het lichaam.

  • De verschillen tussen fysiotherapie en manuele therapie

Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die een extra opleiding heeft afgerond. Tijdens deze opleiding specialiseert de therapeut zich in het bewegingsapparaat van het lichaam. De wervelkolom is hierbij vrijwel altijd van belang. Verder wordt er gekeken naar zogenoemde ketens: hoe staan diverse lichaamsdelen met elkaar in verbinding en hoe kunnen klachten aan het ene deel leiden tot problemen ergens anders? Bij manuele therapie worden de aangedane delen van het lichaam gemanipuleerd. In de volksmond noemen we dit ook wel kraken.

Bij welke klachten wordt manuele therapie ingezet?

Manuele therapie wordt dus ingezet bij de wervelkolom of gewrichten: ook wel de ‘hardere’ delen van ons lichaam. Typische klachten waar manuele therapie bij kan helpen zijn klachten die worden veroorzaakt door een verkeerde houding of beknelling in de wervelkolom. Denk aan nekklachten, duizeligheid of hoofdpijn. Met de manipulaties kan de manueel therapeut de beknelling wegnemen, de pijn daardoor verlichten en de bewegelijkheid bevorderen.

Fysiotherapie en manuele therapie bij Fysiopark Boshoven

Bij Fysiopark Boshoven bieden we zowel reguliere fysiotherapie als manuele therapie aan. Onze manueel therapeuten beschikken over de juiste opleidingen en certificaten. Afhankelijk van jouw klachten en de oorzaak van die klachten bepalen we welke vorm van therapie voor jou het meest succesvol gaat zijn. Dit bespreken we dan ook altijd tijdens een intake gesprek. Zo kan het bijvoorbeeld ook voorkomen dat we een combinatie van therapievormen in zetten. De fysiotherapeut schakelt dan de manuele therapeut bij op een bepaald moment in het behandeltraject. Ons doel is om jou van je klachten in je dagelijks functioneren te verhelpen, daarvoor schakelen we alle benodigde specialisaties en disciplines in. Loop niet langer rond met je klachten en neem contact met ons op voor het maken van een eerste afspraak.