Waarom kan pijn erger worden ná fysiotherapie?
Fysiotherapie is een vaak gekozen behandelmethode voor verschillende vormen van pijn en blessures. In sommige gevallen lijkt de pijn na een fysiotherapie sessie echter juist erger te worden. Dit kan verwarrend en ontmoedigend zijn, maar het is belangrijk om te begrijpen waarom dit gebeurt en hoe ermee om te gaan. In dit artikel zullen we de redenen bespreken waarom pijn erger kan worden na fysiotherapie en enkele nuttige tips geven om hiermee om te gaan.
De herstellende fase kost tijd
Na een fysiotherapiesessie kan het zijn dat je pijnklachten tijdelijk toenemen. Dit komt vaak doordat de fysiotherapeut actieve oefeningen, mobilisaties of manipulaties heeft uitgevoerd om je herstel te bevorderen. Deze technieken kunnen de weefsels en spieren stimuleren, waardoor er een tijdelijke toename van pijn kan optreden. Het is belangrijk om te onthouden dat dit een normaal onderdeel is van het herstelproces.
Ontsteking? Geen paniek!
Fysiotherapie kan soms een ontstekingsreactie in het lichaam veroorzaken. Dit kan leiden tot een verhoogde pijn na de behandeling. Ontstekingen zijn een natuurlijke reactie van het lichaam op letsel. Hoewel het ongemakkelijk kan zijn, is het belangrijk om te begrijpen dat deze ontstekingsreactie vrij snel zal afnemen en plaats zal maken voor genezing.
We kunnen ons goed voorstellen dat je het vreemd vindt klinken dat een ontsteking geen reden voor paniek is. Hieronder geven we je enkele redenen waarom je last kan krijgen van een ontsteking na behandeling bij de fysiotherapeut, zodat dit hopelijk duidelijker wordt. Mocht je nog meer vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen.
- Tijdens een fysiotherapeutische behandeling kunnen verschillende technieken worden toegepast, zoals massages, mobilisaties en manipulaties. Deze technieken stimuleren het weefsel, wat kan leiden tot een toename van de bloedtoevoer naar het gebied. Een verhoogde bloedstroom kan op zijn beurt leiden tot een lokale ontstekingsreactie als onderdeel van het genezingsproces.
- Het lichaam heeft een ingebouwd mechanisme om zichzelf te beschermen tegen mogelijke schade of letsel. Wanneer weefsels worden gestimuleerd of gemanipuleerd tijdens een fysiotherapeutische behandeling, kan het lichaam reageren met een ontstekingsreactie om het beschadigde gebied te herstellen en te beschermen.
- Als je een oude blessure of een onderliggende chronische aandoening hebt, kan fysiotherapie de betreffende weefsels en structuren intensiever belasten. Dit kan leiden tot een verhoogde ontstekingsreactie als reactie op de behandeling.
Spierpijn is zeer gebruikelijk
De meest voorkomende pijn na een behandeling fysiotherapie is spierpijn. Dit kan om verschillende redenen optreden. Allereerst is fysiotherapie gericht op het losmaken van vastzittende spieren en gewrichten. Het kost tijd voor de spieren en gewrichten om te wennen aan hun normale functie, wat spierpijn kan veroorzaken. Ten tweede richten we ons op het versterken van je spieren. Dit kan dezelfde soort spierpijn veroorzaken die je zou ervaren na een sportsessie. Naarmate je spieren sterker worden, zal de reactie op de behandelingen en trainingen minder intens zijn. Het is normaal dat de spierpijn enkele uren tot dagen aanhoudt. Als de pijn langer aanhoudt of als je je er zorgen over maakt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je fysiotherapeut voor advies.
Van nekpijn naar hoofdpijn
Hoofdpijn kan voorkomen na behandelingen aan de nek en schouders. Dit is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Tijdens fysiotherapeutische behandelingen worden vaak oefeningen en technieken toegepast om de spieren en gewrichten in de nek en schouders te mobiliseren. Deze manipulaties kunnen spanning veroorzaken in de omliggende spieren. Dit kan leiden tot hoofdpijn, vooral als de spieren enigszins stijf of gespannen waren vóór de behandeling. Het kan ook goed zijn dat je in de afgelopen weken of maanden spanning hebt opgebouwd in je nek- en schouderspieren. Tijdens de behandeling kan deze opgebouwde spanning loskomen, wat kan resulteren in hoofdpijn. Heb geduld; dit trekt weg!
Tips om met de pijn om te gaan:
- Praat met je fysiotherapeut over eventuele toegenomen pijn. Ze kunnen je geruststellen en aanpassingen maken in je behandeling indien nodig.
- Het toepassen van ijs of warmte op het getroffen gebied kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking.
- Zorg ervoor dat je de instructies en oefeningen die je fysiotherapeut je heeft gegeven nauwkeurig opvolgt. Het kan zijn dat je aanpassingen moet maken in je dagelijkse activiteiten om verdere overbelasting te voorkomen.
- Als je merkt dat de pijn toeneemt na fysiotherapie, kan het zijn dat je te veel van je lichaam vraagt. Het is belangrijk om de oefeningen en activiteiten geleidelijk op te bouwen, zodat je lichaam de kans krijgt om zich aan te passen en sterker te worden.
- Indien nodig kan je pijnstillers zoals paracetamol of ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen gebruiken om de pijn te verlichten. Raadpleeg echter altijd je fysiotherapeut of huisarts voordat je medicatie inneemt.
- Probeer geduldig te blijven. Het herstelproces kost tijd. Het is normaal dat je in het begin wat ongemak ervaart. Geef je lichaam de tijd om te genezen en wees geduldig met jezelf. Verwacht geen directe resultaten en onthoud dat elke persoon anders reageert op fysiotherapie.
Andere oorzaken
Pijn na fysio is meestal dus een natuurlijk gevolg van de behandeling en geen reden voor paniek. Let wel goed op dat de pijn niet blijft aanhouden, twee aandachtspunten die je in je achterhoofd kunt houden.
Te fanatiek thuis oefenen
We adviseren je vaak om bepaalde oefeningen thuis te doen. Tijdens de behandeling kijken we of je de oefeningen goed uitvoert. Toch kan het gebeuren dat je de oefeningen thuis net anders doet of juist te fanatiek ermee aan de slag gaat. Bedenk dan dat je best wat weerstand mag voelen bij het uitvoeren van de oefeningen, maar pijn is niet de bedoeling. Dit is een signaal. Verlaag dan de intensiteit van de oefeningen of verminder het aantal herhalingen. Neem contact met ons op bij twijfel zodat we je kunnen adviseren. We kunnen je altijd aangepaste oefeningen geven of bepaalde oefeningen overslaan.
Voorkom overbelasting
Zodra de fysio behandelingen aanslaan en je minder pijn ervaart, ontstaat het risico dat je jezelf weer te snel overbelast bij dagelijkse werkzaamheden. Ben en blijf waakzaam op overbelasting. Even die ene doos optillen of direct dat hardlooprondje van 10 kilometer, niet doen. Het kan net teveel zijn met overbelasting tot gevolg. Bouw je activiteiten langzaam op, zodat je lichaam ook hier weer aan kan wennen.
Plan een afspraak in
Bij Fysiopark Boshoven begrijpen we de impact van pijn op je dagelijks leven en streven we ernaar om je te helpen herstellen en weer actief te zijn. Onze deskundige fysiotherapeuten zullen samen met jou een behandelplan opstellen dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften. Aarzel niet om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken. Laten we samen werken aan een pijnvrije toekomst!