Echo bij fysiotherapeut geeft inzicht

Loop je al een tijdje rond met pijn aan bijvoorbeeld je schouder, elleboog, hiel of knie, en kom je er maar niet achter wat er aan de hand is? Of twijfel je aan de diagnose die is gesteld? Een echo kan inzicht geven. Bij Fysiopark Boshoven zijn we hierin gespecialiseerd. We vertellen je er graag meer over in dit artikel.

Juiste diagnose of bevestiging met echo

Vaak kunnen we met lichamelijk onderzoek een kloppende diagnose stellen. Toch is het soms nuttig om even in het lichaam te kijken door middel van echografie. Is er sprake van een scheurtje of een ontsteking en hoe groot is het aangedane gebied? Als we dat weten, kunnen we een gerichter behandelplan maken, waardoor jij sneller van je klachten af bent. Ook als je al oefen- of fysiotherapie hebt gehad en dit niet heeft geholpen, kijken we graag met een echo waar het probleem zit.

Hoe werkt een echografie apparaat bij de fysiotherapeut?

Een echografie apparaat werkt met hoge frequentie geluidsgolven. Om die signalen goed te kunnen geleiden, brengen we wat gel aan op de pijnlijke plek. Daarna plaatsen we de echokop (de transducer) op je huid. Je kent dit misschien wel van een zwangerschapsecho. Het werkt precies hetzelfde en is pijnloos, afgezien van de pijn die je al hebt op die plek. Met een echo kunnen we in je lichaam kijken en afwijkingen aan zacht weefsel als spieren, pezen en gewrichtskapsels zien.

  • Echo bij fysiotherapeut geeft inzicht

Welke afwijkingen zien we met een echo?

Met een echo kunnen we verschillende letsels zien, bijvoorbeeld:

  • Scheurtje in een spier of pees: We zien of er een scheurtje is, hoe groot dit is en of fysiotherapie de beste behandeling is voor jou.
  • Peesontsteking: Een peesontsteking of verdikking is duidelijk te zien op een echo. Deze klachten zijn goed te verhelpen met shockwavetherapie. Ook zien we op een echo of er ongewenste nieuwe bloedvaten in de pees zijn ontstaan. Dit laatste noemen we neovascularisatie.
  • Slijmbeursontsteking: De slijmbeurs (bursae) is een soort met vocht gevuld stootkussentje dat dient als buffer tussen het uiteinde van de botten en de pezen en spieren. Een ontsteking daarvan noemen we slijmbeursontsteking of bursitis. Een echo kan deze ontsteking en vochtophoping in de slijmbeurzen aantonen.
  • Letsel aan de gewrichtsbanden: Een verstuiking of scheuring van de gewrichtsbanden is eveneens goed te zien met een echo. Bijvoorbeeld bij het verzwikken van de enkel of een verdraaiing van de kniebanden.
  • Cysten: In het hele lichaam kunnen cysten voorkomen. Dit zijn met vocht gevulde holtes die ook in de gewrichten of peesscheden kunnen ontstaan. Dit geeft soms pijnklachten die we met een juiste behandeling kunnen verlichten.
  • Verkalking: In pezen, spieren of gewrichten kunnen kalkafzettingen ontstaan. Fysiopark biedt verschillende behandelmethoden om de klachten die hierdoor ontstaan te verlichten.

Kan iedere fysiotherapeut echo’s maken?

Voor een ongetraind oog is een echobeeld niet meer dan een combinatie van 50 tinten grijs. Een fysiotherapeut moet dus een opleiding volgen om een echografie te kunnen doen. Je kunt dus niet bij elke fysiopraktijk terecht voor een echo. Bij Fysiopark Boshoven zijn alle fysiotherapeuten opgeleid om een echo te kunnen maken en kunnen we deze dienst dus altijd bieden als extra aanvulling op je behandeling. Ook voor ons is het immers handig om de conclusies van het lichamelijk onderzoek te verifiëren met een echo, zodat we je behandelplan daarop kunnen afstemmen.

Wordt echografie bij de fysio vergoed?

Je krijgt de echo vergoed als je een aanvullende zorgverzekering hebt voor fysiotherapie. Het hoort dan gewoon bij je onderzoek en behandeling. Je betaalt ook geen eigen risico of eigen bijdrage. Deze behandeling valt helaas niet onder de basis verzekering. Meer weten? Neem gerust contact met ons op of bel je zorgverzekeraar als je twijfelt over de dekking.

Maak een afspraak

Blijf niet rondlopen met pijnklachten. Bij Fysiopark Boshoven doen we er namelijk alles aan om jouw klachten te verminderen. Je kunt meteen een afspraak maken. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.