Welke oefeningen kan ik zelf doen bij etalagebenen of claudicatio?
Heb jij te horen gekregen dat je last hebt van etalagebenen / claudicatio? Of vermoed je dat je hier last van hebt? Je kunt deze aandoening herkennen door pijn die ontstaat tijdens het lopen, en die weer weg trekt zodra je gaat zitten of stil blijft staan. Deze aandoening valt gelukkig goed op te lossen met een gezonde leefstijl en oefeningen. Het belangrijkste is om te starten met looptraining. Wat dit inhoudt, leggen we uit in dit blog.
Wat is claudicatio?
Claudicatio ontstaat door een vernauwing van de bloedvaten in benen. Het hart pompt bloed en zuurstof naar alle lichaamsdelen, zodat ze kunnen blijven functioneren. Door de vernauwing komt er te weinig bloed in sommige delen, wat de pijn veroorzaakt. De pijn kun je voelen in je tenen, je kuit, je voeten, onderbeen, bovenbeen of billen. Als je gaat zitten of rusten, trekt de pijn langzaam weg. Daarom wordt dit in volksmond ook wel etalagebenen genoemd. In een winkelstraat loopt men langs etalages, en stoppen zij telkens even om te kijken.
Hoe ontstaan etalagebenen?
De pijn die je voelt komt dus door te weinig bloed of zuurstof in bepaalde delen van je benen. Dit komt weer door een vernauwing van de bloedvaten. Bloedvaten bestaan uit een laag cellen die de vaten elastisch houdt. Als er te weinig van deze cellen zijn, of deze cellen zijn beschadigd, wordt het bloedvat dus stijver. Hierdoor kan het bloed minder makkelijk stromen en wordt de kans op een bloedpropje vergroot.
Dat bloedvaten kunnen vernauwen is vaak het gevolg van roken of een ongezonde leefstijl.
Het belang van looptraining en gezonde leefstijl
Er bestaan geen medicijnen voor etalagebenen. Met een gezonde leefstijl en beweging zal je dus zelf de klachten moeten verhelpen. Gelukkig blijkt dit in de praktijk heel effectief. In hele uitzonderlijke gevallen helpt looptraining niet en kan er worden besloten om te opereren. Omdat een operatie nooit zonder risico’s is, raden we altijd aan om veel te bewegen. Zo vergroot je zelf de kans op succes.
Je wordt gevraagd om je leefstijl in kaart te brengen? Rook je? Heb je overgewicht? Allemaal risicofactoren die we moeten wegnemen. Een huisarts kan je eventueel helpen bij stoppen met roken. Een diëtist kan samen met jou aan de slag voor een gezond voedingspatroon.
Bewegen, met name lopen, is van cruciaal belang om de klachten weg te nemen. Looptraining wordt dan ook bijna altijd ingezet bij etalagebenen. Door te wandelen verbeter je de bloedtoevoer in je benen. We raden om liefst dagelijks, maar minimaal 3 keer in week, een halfuur aan de slag te gaan. Loop net zo lang tot de pijn opspeelt, en loop dan nog zo’n 10 meter verder. Ga dan rusten totdat de pijn wegtrekt. Herhaal dit tot het halfuur om is. Zo verleg je telkens de grens waarop de pijn opspeelt. Het resultaat: na een aantal weken kun je langer en met minder pijn lopen. Het doel is uiteindelijk dat de looptraining ervoor zorgt dat de bloedvaten dusdanig verbeterd zijn dat wandelen geen probleem meer is.
Andere oefeningen bij etalagebenen
Looptraining is dus het effectiefst. Daarnaast zijn er nog andere oefeningen die je gemakkelijk en zelfstandig kunt uitvoeren om je bloedsomloop te verbeteren.
- Benen strekken
- Ga op een stoel zitten en strek je benen, om en om, naar voren
- Knie heffen
- Loop kleine stukjes in huis en in de tuin niet op de normale manier, maar til je knieën op voor extra beweging
- Tenen strekken
- Ga achter een stoel staan of op de onderste traptrede, en ga een aantal keer op je tenen staan
- Wissel vaak van houding
- Heb je een zittend beroep? Ga dan regelmatig staan en weer zitten. Zo pak je ongemerkt veel extra beweging mee
Een fysiotherapeut helpt je met looptraining
Veel therapeuten zijn gespecialiseerd in fysiotherapie bij etalagebenen. Veel mensen voeren dan ook de looptraining uit bij een fysiotherapeut, op een loopband. Een fysiotherapeut kan namelijk samen met jou kijken of je de juiste loophouding en -patroon hebt. We zien namelijk vaak dat men, wanneer ze pijn hebben, andere bewegingen en houdingen gaat forceren. Hiermee train je niet de juiste onderdelen en kun je bovendien last krijgen van andere lichaamsdelen. Een fysiotherapeut kan daarnaast ook meedenken in andere onderdelen die belangrijk zijn bij het creëeren van een gezonde leefstijl.
Afspraak maken voor fysiotherapie bij etalagebenen
Herken je bovenstaande klachten? Of is jou reeds al verteld dat je last hebt van claudicatio en zoek je een fysiotherapeut die kan helpen bij looptraining? Neem dan gerust contact met ons op voor een eerste afspraak. Onze therapeuten hebben speciale ervaring met etalagebenen en maken een behandel- en beweegprogramma op maat. Fysiopark is gevestigd in Boshoven, Weert.