Ik heb rugpijn bij lang staan

Rugpijn is een van de meest gehoorde klachten in onze fysiotherapie praktijk in Boshoven en andere praktijken in Nederland. Soms gaat dit gepaard met uitstralingen naar bijvoorbeeld de benen. De rug bestaat uit een hoop onderdelen: wervels, schijven, banden, pezen en spieren. Niet gek dus dat veel mensen hier last van hebben. Specifiek horen we vaak terug dat de klachten komen opspelen nadat men langdurig heeft gestaan. Denk aan een staand beroep of lang moeten wachten in de wachtrij bij een winkel of pretpark. Herken je deze klachten ook? Lees dan ons blog over de oorzaken en wat je zelf hier aan kunt doen!

Onschuldige oorzaak van rugklachten

Gelukkig zijn de meeste oorzaken van rugklachten onschuldig. Natuurlijk komen er gevallen voor waar wel een onderliggende aandoening geconstateerd wordt, denk bijvoorbeeld aan een hernia. In veel gevallen wordt geen duidelijke onderliggende aandoening gevonden en zijn deze typische rugklachten na lang staan het gevolg van een slechte houding. Gelukkig valt dit dan ook goed op te lossen met een aanpassing in je houding door bijvoorbeeld oefeningen.

Verkeerde houding zorgt voor rugpijn

Heel veel mensen hebben geen juiste zit- of sta houding. Op korte termijn zul je dit niet meteen merken, maar op lange termijn kan dit klachten geven. Dat verklaart dan ook meteen waarom je de klachten vooral merkt wanneer je langdurig hebt gestaan. Kijk eens kritisch naar je eigen houding en stel je zelf daarbij de volgende vragen:

  • Zijn mijn knieën gestrekt of licht gebogen?
  • Staan mijn voeten recht of zakken ze door naar binnen of buiten?
  • Sta ik met mijn bekken naar voren of naar achteren gekanteld?
  • Sta ik op twee benen of leun ik vooral op één been?
  • Heb ik mijn schouders ontspannen hangen, of trek ik ze (onbewust) op?

Door dit goed ik kaart te brengen en wat te experimenteren met verschillende houdingen, ontdek je waar bij jou eventuele spanningen of blokkades zitten. Het is moeilijk om zo maar je houding aan te passen, maar probeer toch eens een andere houding om te kijken of dit verbetering geeft. Is dit het geval? Dan is dit de oorzaak van jouw klachten. Dan nog de moeilijke taak om structureel je houding te verbeteren. Gelukkig bestaan hier diverse hulpmiddelen voor. Een fysiotherapeut kan je oefeningen geven om je spieren te versterken en deze goede houding makkelijker te maken en een podotherapeut kan bijvoorbeeld met steunzolen werken aan je houding.

  • Rugpijn bij lang staan

Wat kan ik zelf doen?

Het allerbelangrijkste: blijf in beweging. De oorzaak van de klachten is dus bijna altijd onschuldig, dus het kan helemaal geen kwaad om in beweging te blijven. Ook als dat pijn doet. Bewegen houdt je spieren sterk, waardoor je wervels en wervelschijven minder de druk hoeven op te vangen. Specifiek kan het trainen van buikspieren ook helpen bij rugklachten die ontstaan door langdurig staan.

Wat kan de fysiotherapeut betekenen?

Een fysiotherapeut kijkt samen met jou naar je klachten en de oorzaak daarvan. De behandeling bestaat uit adviezen en oefentherapie. We geven je informatie over hoe je om kunt gaan met deze rugpijn, wat je zelf kunt doen en laten en wat de behandelopties zijn. Afhankelijk van je klachten doe je verschillende oefeningen om je spieren sterker te maken, onder begeleiding van onze therapeuten en ook zelfstandig. In sommige gevallen zetten we ook manuele therapie in om de wervelkolom los te maken.

Fysiopark in Boshoven helpt bij lage rugklachten

Onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten staan graag voor je klaar bij rugklachten of vragen over je houding. Loop jij al een tijdje rond met deze klachten en lukt het je niet om je houding te verbeteren? Neem contact met ons op voor het maken van een eerste afspraak.