Wel of niet rekken en strekken bij het sporten?

Onder sporters bestaan er veel verschillende meningen over het nut van rekken en strekken voor en/of na het sporten. Het zou de sportprestaties verbeteren en de kans op blessures verkleinen. Maar: klopt dit wel? En zo ja, wat is de juiste manier van rekken en strekken? Wat zijn de feiten en fabels? In dit blog geven we meer duidelijkheid hierover.

Wat is rekken eigenlijk?

Rekken, of ook wel stretchen genoemd, is het ‘op lengte brengen’ van de spieren. Hiermee zou de bewegelijkheid en lenigheid van de bepaalde spieren verbeterd worden. Echter breng je door rekken en strekken niet de spieren op lengte, je verlegt alleen de pijngrens. Hoe meer en hoe vaker je rekt, hoe minder pijn je zult ervaren, waardoor je bewegelijkheid inderdaad verbeterd kan worden.

Twee vormen van rekken en strekken

Er bestaan twee vormen van stretchten: dynamisch en statisch. Bij statisch rekken breng je de spier tot maximale spanning en houd je dit ongeveer 30 seconden vast. Je spier wordt op deze manier zo lang mogelijk gemaakt. Bij dynamisch rekken is de spier constant in beweging. Eigenlijk is dynamisch rekken dus een vorm van de warming-up: de spieren worden warm om vervolgens maximale inspanning te kunnen leveren. Voorbeelden van dynamische rekoefeningen zijn:

  • Hakken/billen
  • Knieheffen
  • Squats
  • Lunges
  • Kruispassen
  • Wel of niet rekken en strekken sport?

Waarom doen sporters aan rekken en strekken?

De meeste sporters geven aan dat rekken en strekken onderdeel is van hun warming-up en/of cooling-down, omdat ze geloven dat hier hun sportprestaties door verbeteren. Het op lengte brengen van de spieren en het verhogen van de pijngrens zorgt voor meer bewegelijkheid tijdens het sporten. Ook zorgt stretchen er volgens hen voor dat de spieren beter voorbereid zijn op de inspanning, waardoor de kans op blessures en spierpijn minder is.

Heeft rekken en strekken nut?

Er bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over of rekken en strekken inderdaad invloed heeft op de sportprestaties en kans op blessures. Aan de ene kant zien we inderdaad meer bewegelijkheid en lenigheid bij mensen die veel strekken, wat dus zou kunnen leiden tot betere prestaties in bepaalde sporten. Aan de andere kant zien we ook dat het oprekken van de spieren kan leiden tot krachtverlies, wat in sommige sporten juist weer niet gewenst is.

Over de prestaties bestaan dus nog twijfels. In ieder geval weten we wel dat rekken en strekken niet per se leidt tot een kleinere kans op blessures en spierpijn. Rekken na het sporten, dus tijdens de cooling-down, kan zelfs schade veroorzaken aan de spieren waardoor een blessure zelfs waarschijnlijker is.

Beoefen je een sport waarbij kracht van belang is? En je wilt toch graag voorafgaand aan het sporten rekken? Dan kun je beter dynamisch dan statisch rekken.

Het belang van warming-up en cooling-down

Rekken en strekken zorgt dus in ieder geval niet voor een kleinere kans op blessures. Het effect van een goede warming-up en cooling-down is echter wel bewezen. Een warming-up zorgt voor betere doorbloeding van de spieren en een snellere zenuwgeleiding. Dit bereid ons voor op de zware inspanning. De hartfrequenties neemt toe en onze luchtwegen worden wijder, zo kunnen we meer zuurstof opnemen die onze spieren tijdens het sporten nodig hebben. Na de inspanning moet ons lichaam weer naar rustniveau worden gebracht met een cooling-down. Door rustig af te bouwen zorgen we voor een geleidelijke afvoer van de afvalstoffen uit de spieren. Zo voorkomen we gespannen, vermoeide spieren en stijfheid van de spieren.

Vaak last van blessures?

Zorg jij tijdens het sporten voor een goede warming-up en cooling-down, maar blijf je vaak last houden van blessures of spierpijn? Misschien is er iets anders aan de hand. Een blessure hoeft namelijk natuurlijk niet altijd in de spieren te zitten of misschien wordt de blessure veroorzaakt door verkeerde materiaalkeuzes. Heb je een bepaalde klacht die tijdens het sporten telkens ontstaat? Of heb je momenteel een blessure en wil je verantwoord terugkeren? Dan kunnen onze specialisten je helpen met sportrevalidatie. Samen kijken we naar de oorzaak van de blessure en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden! Fysiopark is gevestigd in Boshoven en biedt onder andere fysiotherapie en manuele therapie.