Verhelp je hielspoor met Shockwave therapie.

Heb je last van je hiel na lang lopen of rennen? Doet het onder je voet pijn wanneer je lang staat of rent? Dan heb je mogelijk last van een hielspoor. Een hielspoor is een blessure die gelukkig niet heel ernstig is maar wel lang kan duren. Lees verder om erachter te komen waar een hielspoor vandaan komt en hoe je de klachten verhelpt.

Oorzaak en symptomen van een hielspoor

Jammer genoeg is er bij een hielspoor of peesplaatontsteking niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Een hielspoor kan worden veroorzaakt door overbelasting maar ook door een lijst andere oorzaken.

  • Overbelasting: na veel springen of lang staan kan een hielspoor ontstaan door overbelasting van de hiel.
  • Voetafwijkingen: bij platvoeten of holle voeten kan een hielspoor ontstaan.
  • Trauma: soms kan een verkeerde beweging of een scherp steentje al een hielspoor veroorzaken.
  • Slechte schoenen: geen demping in de schoenen.

Deze oorzaken komen vaak voor bij mensen van boven de 45 jaar. Het kan bij kinderen ook voorkomen maar dan is het vaak een gevolg van de ziekte van Sever. Maar waar kun je een hielspoor nu aan herkennen? Pijn onder de hiel is een van de meeste genoemde symptomen van een hielspoor, dit komt vaak voor in de ochtend of na een langere tijd stilzitten. Rustig lopen of het opwarmen van de hiel kan vaak al enorm helpen. Ook kan het zijn dat je problemen ervaart bij het lang stil staan. Mensen die een beroep uitoefenen waarbij je veel staat is dit lastig te vermijden. De Engelse vertaling van een hielspoor is om deze reden ook “Policeman’s heel”. De pijn bij een hielspoor is vaak niet heel strak te lokaliseren, de hele onderkant van de hiel voelt wat beurs. De pijn kan verschillen in zowel intensiteit en in de plek waar de pijn gevoeld wordt.

  • hoe-kan-fysio-helpen-bij-hielspoor-fysiopark-uden

Fysiopark biedt shockwave therapie tegen hielspoor.

Hielspoor is goed te behandelen door een fysiotherapeut. Een methode die zeer effectief kan zijn tegen een hielspoor is Shockwave therapie. Schockwavetherapie is een behandeling die effectief is bij pees-/spierblessures zoals een hielspoor. Een Shockwave apparaat schiet luchtdrukgolven, op hoge snelheid, tegen een metalen plaatje op de huid. Pijnlijke spieren pezen worden hiermee behandeld. Ben je benieuwd of shockwave therapie voor je blessure of hielspoor nodig is? Twijfel niet om contact met ons op te nemen!

Wat kun je zelf doen tegen hielspoor.

Een hielspoor is geen ernstige blessure maar je kan er vaak wel erg lang last van hebben. Er zijn een paar dingen die je zelfstandig kan doen om de symptomen van een hielspoor te verminderen of om hem helemaal te verhelpen. Ga niet heel lang lopen of staan, neem rust wanneer je al lang hebt gelopen of hebt gestaan. Probeer wel in beweging te blijven, te veel stilzitten is niet goed voor de hiel. Daarnaast heeft het dragen van de juiste schoenen ook een grote invloed op de hoeveelheid pijn die je ervaart. Draag de schoen waar in je zo min mogelijk pijn ervaart. Probeer hiervoor verschillende soorten schoenen en laat het bij voorkeur hierin goed adviseren in een gespecialiseerde schoenenzaak. Tot slot kan het fatsoenlijk opwarmen van de hiel voor het sporten een groot verschil maken met betrekking tot hoeveelheid pijn die je ervaart. Warm maken kan simpel door je hiel met je handen een paar minuten goed warm te wrijven.