Heb ik een lopersknie opgelopen?

Ben je recent na een lange tijd rust weer gaan sporten? Dan kan het zijn dat je terugkerende klachten aan je knie ervaart. Dit is vaak een indicatie van een lopersknie. Maar waar komt die lopersknie nou vandaan? En nog belangrijker, hoe kom je er weer van af? In dit artikel geven wij advies aan je waar een lopersknie vandaan komt en hoe je deze moet behandelen.

Symptomen van een lopersknie

Een lopersknie is een blessure door overbelasting. De pijn van deze blessure komt tijdens inspanningen aan de buitenkant van de knie opzetten en zal bij rust weer langzaam wegtrekken. Symptomen van een lopersknie zijn:

  • Een stekende pijn aan de buitenkant van de knie.
  • Pijn in de knie tijdens het sporten.
  • Rustige activiteiten veroorzaken geen pijn.
  • Bij het nemen van rust tijdens het sporten trekt de pijn langzaam weer weg.
  • Mogelijk lichte zwelling op de buitenzijde van de knie.

De ernst van de blessure is vaak aan de intensiteit van de pijn te voelen. Wanneer de pijn snel komt opzetten en langdurig aan houdt zal de blessure wat ernstiger uitvallen. Een fysiotherapeut hoeft geen scan te maken bij een lopersknie en zal aan de hand van jouw toelichting en een kort lichamelijk onderzoek kunnen concluderen waar je last van hebt.

Waar komt een lopersknie vandaan?

Van het been naar de heup loopt aan de buitenkant een grote pees. Door druk van de spierbanden op deze pees kan een ontsteking ontstaan. Deze ontsteking zorgt uiteindelijk voor pijn in de knie. Vaak ontstaat de lopersknie dus door een plotselinge toename in trainingsduur of trainingsintensiteit. Beginnende sporters of ervaren sporters die lang rust hebben gehad lopen daardoor de grootste kans een lopersknie op te lopen. Let dus goed op wanneer je bijvoorbeeld na een vakantie weer gaat sporten of wanneer je een hogere training intensiteit aanhoudt dan voorheen.

Lopersknie verhelpen of behandelen.

Een lopersknie is geen blessure die vergaande schade veroorzaakt. Om de pijn te verhelpen is het nemen van rust aangeraden. Verlaag bijvoorbeeld de intensiteit van het sporten of neem vaker rust tijdens het sporten. Wanneer dit geen verschil maakt is het aan te raden om voor een langere tijd rust te nemen. Het is wel zaak dat je tijdens de rust probeert fit te blijven! Ga bijvoorbeeld andere sporten beoefenen zoals zwemmen, rustig fietsen of wandelen. Na een pauze periode kun je weer rustig beginnen met sporten. Wanneer bovenstaande voor onvoldoende herstel van je klachten zorgt, kun je het best contact opnemen met een fysiotherapeut of je huisarts. Een fysiotherapeut zal na een kort onderzoek een behandelplan opstellen en je vervolgens doormiddel van op maat gemaakte oefeningen helpen herstellen.

Vragen of hulp nodig?

Lopersknie is een veelvoorkomende klacht bij intensief sporten. Heb je wel knieklachten maar herken je je niet in het beeld van zware fysieke inzet? De knie is de schakel is tussen ons bovenbeen en scheenbeen en bestaat uit allerlei botten gewrichtsbanden, spieren, kraakbeen en slijmbeurzen. Er zijn naast lopersknie een hoop andere blessures en kwaaltjes waar last van kan hebben. Met een persoonlijk consult kunnen wij je beter adviseren.

Met behulp van fysiotherapie kunnen de klachten goed in kaart gebracht worden en doormiddel van trainingen of massages kunnen deze verholpen worden. De fysiotherapeut is namelijk specialist in het onderzoeken en behandelen van lichamelijke klachten. Onze professionals assisteren je graag bij het verhelpen van je klachten. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op!