Hernia, zo herken je het
Het meest voorkomende kenmerk van rughernia is rugpijn die uitstraalt naar de billen of benen en die erger wordt bij hoesten of niezen. Een nekhernia, daarentegen geeft vooral nekpijn en straalt uit naar de armen. Herken je deze klachten? Kijk wat we voor je kunnen betekenen.
Dit is hernia
De tussenwervelschijven die tussen je wervels zitten, vangen schokken op en zorgen ervoor dat de wervels soepel kunnen bewegen. De tussenwervelschijf is eigenlijk een ‘jasje’ van bindweefsel met daarin een soort gelei. Zakt de tussenwervelschijf in? Dan verzwakt dit bindweefseljasje en kunnen er scheurtjes in komen. De geleiachtige kern gaat daardoor uitpuilen. Dat uitpuilen, noemen we een hernia. Zenuwen kunnen hierdoor bekneld raken en dat laat zich merken door pijn en uitvalsverschijnselen, zoals verlamming, tintelingen of verlies van gevoel.
Het ontstaan van hernia
Hernia kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld slijtage, een slechte houding, een zwakke tussenwervelschijf of zwaar lichamelijk werk. Ook als je lang bent, overgewicht hebt of te weinig beweegt, heb je een groter risico op hernia. In dat laatste geval, zijn je rugspieren namelijk wat slapper waardoor ze minder goed in staat zijn de wervelkolom te ondersteunen en beschermen.
Dit zijn de symptomen
Hernia verschilt al naar gelang de plek in de wervelkolom waar deze zich bevindt. De klachten zijn dan ook bij elke vorm van hernia anders.
Rughernia (lendenhernia)
Deze vorm van hernia komt het meeste voor. De hernia zit in de 5 lendenwervels van de onderrug. Dit zijn de symptomen:
- Pijn in de onderrug
- Pijn in bil, been en soms voet, vaak brandend en scherp
- Minder gevoel en tintelingen in het been
- Krachtverlies in het been
- Minder pijn bij liggen
- Meer pijn bij hoesten, niezen of persen
Hernia in de nek
Deze hernia komt voor in de 7 halswervels van de nek. Je herkent deze vorm van hernia aan:
- Pijn in nek en arm, vaak brandend of scherp
- Een doof gevoel of tintelingen in arm en hand
- Krachtverlies in arm of schouder
- Klachten in romp of been (als de hernia lager zit)
- Soms controleverlies over je blaas of darmen (als de hernia lager zit)
Borsthernia
Deze hernia is vrij zeldzaam en komt voor in de 12 borstwervels in het borstgedeelte. De klachten zijn:
- Pijn onder de schouderbladen
- Pijn die uitstraalt naar de rib
- Minder gevoel links of rechts op de borstkas
Dit kan je zelf doen bij hernia
Wekenlang platliggen? Dat was het advies dat mensen vroeger kregen. Tegenwoordig weten we beter, want door liggen, worden je rugspieren alleen maar slapper. Juist bewegen is goed, maar dan wel op de juiste manier. Voorkom zwaar tillen, wissel regelmatig van houding en buk je voorzichtig. Ook te lang zitten is niet goed. Werk je vaak zittend? Probeer dan af te wisselen met staan. Loop tussendoor een rondje, haal wat drinken of kijk of je een zit/sta-bureau kunt regelen.
Juist bij hernia is het belangrijk om je rugspieren te versterken met oefeningen. Ook wandelen is een prima activiteit. Luister in ieder geval altijd goed naar je lichaam bij alles wat je doet en ga niet over je pijngrens heen. Goed om te weten: bij 3 op de 4 mensen verdwijnt de hernia na 3 maanden vanzelf. Is te pijn echt niet te hebben? Vraag je huisarts dan om pijnstilling.
Hernia is niet hetzelfde als een uitpuilende tussenwervelschijf (discusbulging)
Hernia wordt nog weleens verward met discusbulging. Begrijpelijk, want de klachten komen behoorlijk wel overeen. Bij discusbulging stulpt de tussenwervelschijf uit, maar is deze nog niet doorgescheurd. Bij hernia is deze wel doorgescheurd. Uiteindelijk kan discusbulging dus leiden tot hernia, maar dit hoeft niet. De adviezen die we geven voor hernia, gelden daarom ook voor discusbulging: beweeg en versterk je rugspieren. Zo bescherm je je tussenwervelschijven en verklein je het risico op hernia.
Fysiotherapie bij hernia en discusbulging
Bij Fysiopark Boshoven behandelen we al jaren mensen met hernia. Heb jij last van je rug en twijfel je of het hernia is? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. We onderzoeken je rug en wervelkolom en kunnen je snel uitsluitsel geven. Heb je hernia? Dan maken we een persoonlijk behandelplan. Meestal is dit een combinatie van:
- Pijn en spierspanning verminderen
- Beweeglijkheid verbeteren
- Een betere lichaamshouding aanleren
- De rug versterken met oefeningen
Maak een afspraak
Heb je rug- of nekklachten die niet overgaan en twijfel je of je een hernia hebt? Maak gerust een afspraak. We nemen de tijd voor je en kijken samen naar een oplossing die voor jou werkt. Neem vandaag nog contact met ons op.