Last van een hamstringblessure?
Een veelvoorkomende blessure bij het sporten is de blessure aan de hamstring. Voor veel sporters zal deze blessure dan ook erg bekend klinken. Een hamstringblessure komt vooral vaak voor bij sporten waar explosief bewogen wordt. Een hamstringblessure kan er zomaar in schieten tijdens het sporten en veroorzaakt een plotselinge felle pijn aan de achterzijde van het bovenbeen. In dit artikel lees je hoe een hamstringblessure ontstaat, wat de klachten hiervan zijn en hoe het behandeld kan worden.
Hoe ontstaat een hamstringblessure?
De hamstring is een groep van drie spieren aan de achterkant van je bovenbeen. Deze spieren lopen tot aan de binnen- en buitenzijde van je knie. Wanneer je een verkeerde beweging maakt kan een van de spieren van je hamstring inscheuren of verrekken. Vaak ontstaat de blessure tijdens een explosieve start, een sprint of bij het plotseling afremmen. Je voelt dan een hevige pijn in je hamstring en na een paar dagen zie je soms een blauwe plek ontstaan. Ook bij een sliding, hoge trap of een rekkende beweging kunt je je hamstring verrekken.
Wanneer je een blessure hebt aan je hamstring is het van belang dat je niet verder gaat met sporten. Twijfel je of je hamstring geblesseerd is? Neem dan contact op met je fysiotherapeut. Deze kan vaststellen wat er aan de hand is en hoe je het beste behandeld kan worden.
Welke klachten ervaart u?
Bij een hamstringblessure voel je een felle pijn in je spier die gepaard gaat met een gevoel van kramp. Je kunt je been moeilijk bewegen en lopen doet erg veel pijn. Ook het aanspannen van de spier kan een pijnlijk gevoel veroorzaken. Na een paar dagen kan de plek stijf worden en soms ontstaat er een bloeduitstorting aan de achterkant van het bovenbeen. Er kan redelijk wat verschil zitten in de heftigheid van de blessure, daarom wordt de blessure in vier niveaus ingedeeld.
- Niveau 1: Bij het dagelijkse bewegen merk je weinig tot niks van de blessure. Er is geen zwelling zichtbaar. De plek kan een beetje gevoelig zijn maar is niet blauw of dik. Bij het sporten voel je wel een trekkend gevoel. In dit geval heb je lichte schade aan de spiervezels opgelopen.
- Niveau 2: Wanneer je je been buigt dan voelt dit niet prettig, maar lichte bewegingen doen nauwelijks pijn. Er is geen zwelling maar de plek is wel een beetje gevoelig. In dit geval heb je een beetje schade aan de spiervezels opgelopen.
- Niveau 3: Drukken op de hamstring is pijnlijk en het kan zijn dat je een zwelling of verkleuring ziet. Wandelen en fietsen doet pijn en je kunt je knie moeilijk buigen. In dit geval is er behoorlijke schade aan de spiervezels.
- Niveau 4: Lopen is erg pijnlijk en je hebt misschien wel krukken nodig. Je voelt de pijn niet alleen in het bovenbeen maar ook omliggende spieren. Er kan een zwelling te zien zijn aan de achterkant van je bovenbeen en die kan ook blauw zijn. In dit geval is je spier volledig gescheurd.
Wat kun je zelf doen bij een hamstringblessure?
Wanneer je de indruk hebt dat je een lichte hamstringblessure hebt opgelopen, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je klachten te verhelpen. Zorg ervoor dat je hamstring de eerste twee dagen zoveel mogelijk ontlast wordt. Koel de plek voldoende en leg wanneer nodig een drukverband aan. Bij een lichte blessure kun je de volgende oefening een paar keer proberen: Ga op je buik liggen en probeer rustig je hak naar je bil te bewegen. Dit kun je een paar keer achter elkaar proberen. Daarnaast mag je rustig wandelen maar probeer de hamstring niet te overbelasten.
Fysiotherapie bij een hamstringblessure
Als je het vermoeden hebt dat je een zwaardere hamstringblessure heeft is het van belang op direct te stoppen met sporten en contact op te nemen met een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan onderzoeken hoe de blessure is ontstaan, wat de ernst van de blessure is en hoe de blessure verholpen kan worden. Daarnaast kan de fysiotherapeut helpen om te bepalen wanneer je weer kunt sporten. Door contact op te nemen met een fysiotherapeut voorkom je dat je klachten erger worden en hou je tegelijkertijd tijdens je blessure ook je conditie zo goed mogelijk op peil.
Vragen of hulp nodig?
Heb je de indruk dat je een zwaardere hamstringblessure heeft? Dan staan wij bij Fysiopark Boshoven klaar om je te helpen. Samen achterhalen we de oorzaak en kijken we naar een passende behandeling. Onze specialisten helpen je met begeleiding tijdens de revalidatieperiode zodat je snel weer op de been bent.
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!