Shockwave therapie bij slijmbeursontsteking:

Feiten en misverstanden

Bij Fysiopark krijgen we regelmatig de vraag of een slijmbeursontsteking met shockwave therapie kan worden opgelost. Het antwoord hierop is ja en nee. Vaak blijkt namelijk dat de diagnose ‘slijmbeursontsteking’ niet helemaal juist is. Het gaat meestal om een peesontsteking die gepaard kan gaan met een slijmbeursontsteking. Deze peesontsteking is echter goed te behandelen met shockwave therapie, waardoor ook de slijmbeursontsteking vanzelf verdwijnt. In dit artikel leggen we je hier wat meer over uit.

  • Slijmbeursontsteking in de schouder kan worden behandeld door Fysiopark

Waar kun je last hebben van een slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking, ook bekend als bursitis, kan op verschillende plekken in het lichaam voorkomen. De meest voorkomende vormen van bursitis zijn te vinden in de bovenarm of schouder, heup, knie en bij de achillespees. Deze ontstekingen ontstaan vaak door overbelasting, letsel of langdurige druk op de slijmbeurs, wat leidt tot pijn, zwelling en beperkte bewegingsvrijheid.

De meeste mensen hebben last van een ontsteking in de schouder. Maar of je nu last hebt van je schouder, heup, knie of achillespees; een slijmbeursontsteking kan flink hinderlijk zijn en vraagt om de juiste diagnose en behandeling.

Verkeerde diagnose van slijmbeursontsteking

In 9 van de 10 gevallen wordt pijn in de schouder door huisartsen, en soms ook fysiotherapeuten, onterecht een slijmbeursontsteking genoemd. Dit komt omdat de symptomen erg op elkaar lijken. Pas na een echo wordt vaak duidelijk dat het gaat om een ontstoken pees, mogelijk vergezeld door een slijmbeursontsteking. Om zeker te weten dat de juiste diagnose wordt gesteld, maakt Fysiopark daarom bij twijfel altijd een echo. Zo voorkomen we dat je een verkeerd behandelplan krijgt en zorgen we ervoor dat je snel en effectief geholpen wordt.

Een peesontsteking kan een slijmbeursontsteking veroorzaken

Hoewel het wellicht in eerste instantie niet zo klinkt, is het eigenlijk best logisch dat een slijmbeursontsteking in de schouder vaak samengaat met een peesontsteking in de schouder. Dit komt omdat de slijmbeurs (bursa) en de pezen in de schouder nauw met elkaar verbonden zijn en zich in dezelfde omgeving bevinden.

Anatomie van de schouder

De schouder is een complex gewricht dat bestaat uit verschillende structuren, waaronder:

  • Rotator cuff pezen: Deze pezen verbinden de spieren van de rotator cuff aan de schouderkop (humerus). Ze spelen een belangrijke rol bij het stabiliseren en bewegen van de schouder.
  • Slijmbeurs (bursa): Dit is een met vloeistof gevulde zak die zich tussen de pezen en de schouderkop bevindt. De slijmbeurs werkt als een kussen om wrijving tussen de pezen en het bot te verminderen.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking (bursitis) in de schouder ontstaat vaak als gevolg van overmatige wrijving of druk op de bursa. Dit kan gebeuren door verschillende factoren zoals overbelasting, waarbij herhaalde bewegingen of zware belasting van de schouder leiden tot irritatie en ontsteking van de pezen, wat vervolgens de bursa kan beïnvloeden. Ook letsel speelt een rol; een directe klap op de schouder of een val kan de pezen en de bursa irriteren. Bovendien kan een peesontsteking de nabijgelegen bursa doen opzwellen en irriteren, wat leidt tot een slijmbeursontsteking. Omdat de klachten sterk op elkaar lijken, wordt een peesontsteking soms onterecht als een slijmbeursontsteking gediagnosticeerd, zelfs als de slijmbeurs niet ontstoken is.

Peesontsteking soms gepaard met slijmbeursontsteking

Een peesontsteking kan dus druk en irritatie veroorzaken in de nabijgelegen slijmbeurs, wat kan resulteren in een slijmbeursontsteking. Dit kan leiden tot symptomen zoals pijn, zwelling, en beperkte bewegingsvrijheid in de schouder. Je kunt last hebben van scherpe pijn bij bepaalde bewegingen, een zeurend gevoel in rust en moeite met het optillen van de arm. Deze symptomen maken het vaak lastig om dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Symptomen slijmbeursontsteking en peesontsteking

Een peesontsteking wordt dus vaak onterecht aangeduid als een slijmbeursontsteking omdat de symptomen zo op elkaar lijken. Symptomen die bij beide aandoeningen voorkomen zijn onder andere:

  • Pijn in de schouder, vooral bij bewegingen boven het hoofd
  • Zwelling en gevoeligheid in het schoudergebied
  • Beperkte bewegingsvrijheid van de schouder
  • Een zeurend gevoel in rust en scherpe pijn bij bepaalde bewegingen

Deze overlappende symptomen maken het lastig om zonder een grondige diagnose, zoals een echo, het onderscheid te maken tussen een peesontsteking en een slijmbeursontsteking. Zoals eerder gesteld maakt Fysiopark daarom graag een echo om zekerheid van zaken te scheppen. Blijkt een peesontsteking de boosdoener, dan is shockwave therapie een effectieve manier om het probleem aan te pakken.

Shockwave therapie bij klachten van slijmbeursontsteking

Shockwave therapie richt zich primair op het behandelen van de peesontsteking, wanneer deze de bron vormt voor de slijmbeursontsteking. Door schokgolven op de ontstoken pees te richten, wordt de doorbloeding en het genezingsproces gestimuleerd. Naarmate de peesontsteking afneemt, vermindert ook de druk en irritatie op de slijmbeurs, waardoor de slijmbeursontsteking vanzelf verdwijnt.

Shockwave therapie is een effectieve behandelmethode voor peesontstekingen. Tijdens de behandeling worden er schokgolven op de ontstoken pees gericht. Deze golven stimuleren de doorbloeding en het genezingsproces van de pees, waardoor de ontsteking vermindert. Als de peesontsteking verdwijnt, verdwijnt meestal ook de slijmbeursontsteking vanzelf. Hierdoor kun je weer pijnvrij bewegen en je dagelijkse activiteiten hervatten.

Persoonlijke behandelplan bij Fysiopark

Ieder mens is anders, en daarom bekijken we bij Fysiopark altijd per persoon welke vorm van therapie het beste aansluit. Heb je klachten die herkenbaar zijn? Neem dan gerust contact met ons op. Samen achterhalen we welk behandelplan goed past bij jouw specifieke situatie. Of het nu gaat om shockwave therapie, manuele therapie, of een andere vorm van fysiotherapie; wij zorgen ervoor dat je in vertrouwde handen bent.

Herken je je in de symptomen van een slijmbeursontsteking? Neem dan gerust contact met ons op voor een echo en een persoonlijk behandelplan. Samen zorgen we ervoor dat je weer fit en vitaal door het leven kunt gaan.

Team van specialisten

Bij Fysiopark kun je terecht voor een breed scala aan specialistische fysiotherapeutische diensten. Van algemene fysiotherapie en manuele therapie tot sportfysiotherapie en shockwave therapie. Onze goed opgeleide therapeuten werken volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten en begeleiden je bij het herstel van klachten aan gewrichten, spieren en zenuwen. In onze uitgebreide trainingszaal kun je onder deskundige begeleiding revalideren, zodat je zo goed mogelijk in het dagelijks leven kunt functioneren.

Gezond worden en blijven

Wij helpen je graag van je klachten af. Bij voorkeur zorgen we er daarna samen met jou voor dat we nieuwe klachten kunnen voorkomen. We helpen je graag gezond en vitaal te blijven, waardoor we veelvoorkomende ongemakken kunnen voorkomen. Onze therapeuten coachen je hierbij. Ons onderscheidend vermogen ligt in de professionele ondersteuning die je krijgt wanneer je wordt beperkt door lichamelijke klachten of het vinden van een optimale leefstijl.