Pijn in de bovenarm, wat is de oorzaak?
Het zonnetje is weer lekker aan het schijnen en men trekt massaal naar buiten. Tuinieren, sporten of de loungeset weer in elkaar zetten. In zo’n enthousiaste opwelling kan je al snel je bovenarm of schouder overbelasten. Wat is de oorzaak van een pijnlijke bovenarm en wat kun je eraan doen? In dit artikel delen wij onze kennis over het herstel van bovenarm klachten.
Wat zijn de klachten van een pijnlijke bovenarm?
Heb je pijn in je bovenarm bij het optillen van een voorwerp of sowieso als je jouw arm al optilt? Dan zou er wel eens een lichte ontsteking kunnen zitten in je bovenarm. Pijn in de bovenarm uit zich in warmte, zwakte, verlamming, tintelingen, prikkelingen, een strak gevoel of krachtverlies. Daarnaast kan je het gevoel hebben dat er een band om je bovenarm zit, wat een knellend effect geeft.
Een lichte ontsteking aan de binnenkant van het gewrichtskapsel (het bindweefsel dat om het gewricht zit), oftewel een frozen shoulder, is een diagnose die vaak voorkomt. De klachten die bij een frozen shoulder horen en de behandeling die hier bij hoort worden later in dit artikel beschreven. Tot slot kan er acute pijn in de bovenarm ontstaan. Dit uit zich meestal na een val of trauma. Er zit dan mogelijk een spierscheur of botbreuk in de bovenarm of schouder.
Frozen shoulder, wat is het en wat kan je er aan doen?
Een frozen shoulder is, zoals hierboven beschreven, een ontsteking in het gewrichtskapsel. Als je te lang wacht met het behandelen van een frozen shoulder kan de ontsteking ook naar de buitenkant van het kapsel trekken. Bij deze klacht heb je een verstijfd gevoel en moet je vooral je schouder ontlasten. Het tillen van zware voorwerpen wordt dus sterk afgeraden! Een frozen shoulder kan wel langer dan 10 maanden aanhouden. Een erg vervelend gevoel, maar door voldoende rust en het krijgen van de juiste behandeling gaat het vanzelf over.
Wanneer naar een huisarts of fysiotherapeut gaan?
Bij acute klachten, bijvoorbeeld na een val, raden we aan om gelijk naar de huisarts te gaan. Bij een huisarts krijg je beter inzicht krijgen in de oorzaak van de pijn door het maken van foto’s en scans. Bij langzaam opkomende klachten en bij frozen shoulder symptomen wordt aangeraden om fysiotherapie te volgen. Bij een eerste consult worden jouw klachten en wensen bekeken om vervolgens een behandelplan op te stellen. Fysiotherapie zorgt ervoor dat je op de juiste manier leert te sporten, zonder je schouder of bovenarm te veel te belasten. Daarnaast krijg je vaak stretch en sport oefeningen mee naar huis om het herstel sneller te laten voorlopen.
Wil je hulp of heb je vragen?
Bij Fysiopark Boshoven staan wij met onze professionele fysiotherapeuten klaar om jou van je pijn te ontzien. Door onze persoonlijke benadering, brengen wij graag het behandelplan naar jouw wens. Onze fysio praktijk is een expertisecentrum met goed opgeleide mensen, waar je in goede handen bent. Wil je jouw bovenarm klachten toch eens door een expert laten beoordelen? Of wil je meer informatie over onze service en werkwijze? Neem dan gerust contact met ons op!