Pezen zijn vaak de oorzaak van langdurige schouderpijn

Een groot gedeelte van schouderklachten wordt veroorzaakt door overbelasting en slijtage van pezen aan de buitenzijde van de schouder. Tussen de bovenkant van de schouderkop en het erboven liggende schouderdak liggen onder andere twee platte pezen en een slijmbeurs. De platte pezen zijn de uiteinden van de supra- en infraspinatusspier en komen vanaf het schouderblad. Ze zijn gevoelig voor overbelasting. De spieren zorgen er onder andere voor dat je je arm naar opzij kan optillen. In en rond de schouder bevinden zich nog meer pezen die ook voor schouderpijn kunnen zorgen en er zijn ook andere oorzaken te noemen maar in dit blog willen we graag de supra- en infraspinatusspier bespreken.

Peesoverbelasting

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van peesoverbelasting en de uiteindelijke schouderpijn. Leeftijd is er een van, we worden nu eenmaal ouder en onze weefsels ook. Door ‘overbelasting’ zoals boven schouderhoogte werken (stukadoors, schilders, hoveniers, kappers) of bovenhands sporten, maar ook door ongelukken (uitglijden, fietsongelukken). Misschien wel de meest belangrijke oorzaak is ‘onderbelasting’. In tegenstelling tot vroeger hebben de meeste mensen beroepen waarbij men zich lichamelijk niet extreem meer hoeft in te spannen.

We doen zogezegd met ons bovenlichaam niet veel meer. Hierdoor ontstaat in de maatschappij een serieuze groep mensen met te weinig conditie van het bovenlichaam (nek, schouders, armen). De spieren die het complexe schoudergewricht moeten aansturen zijn simpelweg te zwak geworden om hun werk goed uit te voeren. Dit betekent dat de schouderkop niet goed in het gewricht gehouden wordt wat zorgt voor inklemming van de eerdergenoemde pezen en slijmbeurs.

Wat zijn pezen?

Pezen zijn sterke structuren die trekkrachten kunnen weerstaan, Ze zijn opgebouwd uit matrix (een soort driedimensionale roosterstructuur) met daarin vezels en cellen (2%). De cellen zijn nodig om reparatie uit te voeren wanneer een pees beschadigd raakt. Het probleem bij pezen is dat er maar heel weinig cellen aanwezig zijn (slechts 2%) om reparatie uit te voeren.

Eigenlijk geldt voor pezen dat als ze na jaren van overbelasting eenmaal gaan slijten, reparatie niet tot moeizaam mogelijk is. Herstel kan soms weken maar vaak ook maanden tot zelfs bijna twee jaar in beslag nemen. Lange tijd dus waarin schouderpijn soms op de achtergrond treedt en soms perioden weer sterk aanwezig is. Het hangt af van hoe een pees belast wordt. Het is goed om ter vermindering van klachten over slaaphouding, werk- en/of sport belasting na te denken om van de schouderklacht af te komen.

  • Langdurige schouderpijn door pezen

Schouderpijn door slijmbeurs

Veel behandelaars roepen vaak ten onrechte dat schouderpijn komt door een zogenaamde slijmbeursontsteking ook wel bursitis genaamd. Inmiddels is bekend dat een slijmbeurs eigenlijk niks anders is dan twee vliezen met daartussen een zeer dun laagje glijmiddel.

De slijmbeurs bevindt zich onder andere tussen de pezen en het schouder dak en dient ervoor om de twee pezen onder het schouder dak te laten glijden of ze ten opzichte van een andere spier langs elkaar te laten glijden.

Pas als de pezen aan zijn bovenzijde door overbelasting of leeftijd kleine scheurtjes gaan vertonen, verscheurd eigenlijk het onderste vlies van de slijmbeurs dat daarop ligt. Vocht ten gevolge van de scheurende pees en van het scheurende vlies van de slijmbeurs gaat ophopen tussen de vliezen van de slijmbeurs waarna je kan spreken van ‘slijmbeursontsteking’.

Een echo-onderzoek bij Fysiopark kan duidelijk aantonen wat er in de besproken schouderregio aan de hand is. Meestal gaat het dus om een peesprobleem (verdikking en/of scheurtje, en/of verkalking) zonder slijmbeursontsteking.

Goed onderzoek waarbij goede en wetenschappelijk onderbouwde tests gebruikt worden in combinatie met echografie is zeer belangrijk voor het stellen van de juiste diagnose.

Behandeling van de pees

Behandeling van schouderpeesklachten dient te bestaan uit verschillende onderdelen:

  1. Educatie en verwachtingenmanagement (wat kan ik verwachten qua hersteltijd) met andere woorden goede uitleg over de herstelmogelijkheden en hersteltijden;
  2. Advies ten aanzien van het belasten van pezen;
  3. Houdingsadvies waarbij een goede schouderpositie belangrijk is;
  4. Oefentherapie om de schouder(pezen), rug en nek weer optimaal fit te maken;
  5. Eventueel shockwavetherapie om verkalkingen te vergruizen en om het reparatie mechanisme in de pezen te stimuleren;
  6. Epte-behandeling waarbij middels een naald-electrode de zuurtegraad van de overbelaste pees wordt verlaagd waardoor reparatie wordt gestimuleerd;
  7. Het injecteren van een hormonale langwerkende ontstekingsremmer in de buurt van de pees en slijmbeurs.

Advies

Wanneer je schouderpijn hebt probeer dan eerst te achterhalen wat de pijn in de schouder provoceert en bekijk of je deze beweging anders kan doen of vermijd de beweging. Bij extreme pijnklachten kan paracetamol of een onstekingsremmer verlichting geven. Bij twijfel over gebruik van ontstekingsremmers in combinatie met andere medicatie raadpleeg dan je huisarts of apotheker.

Indien na twee weken de pijn blijft bestaan meld je dan aan voor onderzoek, advies en eventueel behandeling bij de (schouder)fysiotherapeut.

Vincent Vos

Vincent Vos – MSc.
Fysiotherapeut
Manueel Therapeut
Extended Scope Specialist