Herken Parkinson aan de vroege en latere symptomen
Het is begrijpelijk dat je ongerust bent wanneer je merkt dat je hand trilt of als je traag bent in je bewegingen. Je denkt misschien meteen aan de ziekte van Parkinson, maar in het beginstadium is het lastig om deze diagnose te stellen. De symptomen zijn namelijk nog mild en niet specifiek. Daarnaast kan een hersenscan Parkinson niet vaststellen. Het is echter belangrijk om een tijdige en juiste diagnose te krijgen vanwege de onzekerheid die het met zich meebrengt voor jou en je familie. Gelukkig zijn er goede behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten.
Trillen betekent niet per definitie dat je Parkinson hebt
Het is belangrijk om te weten dat niet alle trillingen veroorzaakt worden door Parkinson. De neuroloog zal daarom zorgvuldig kijken naar jouw uiterlijke verschijnselen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren in de spreekkamer. Soms wordt er een hersenscan gemaakt om andere ziekten uit te sluiten. Als er vermoedens zijn van Parkinson, kan de diagnose worden bevestigd door het medicijn levodopa toe te dienen. Mensen met Parkinson reageren namelijk goed op dit medicijn, terwijl mensen met vergelijkbare symptomen minder goed reageren.
De diagnostiek en behandeling worden uitgevoerd door verschillende zorgverleners zoals huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten, en zorgverleners in ziekenhuizen, expertise centra en verpleeg- en verzorgingshuizen.
Symptomen van Parkinson, vroeg en later stadium
Het kan vaak lang duren voordat de diagnose gesteld wordt, omdat de ziekte zich op verschillende manieren manifesteert. Wat het nog lastiger maakt is dat de symptomen per mens kunnen verschillen. Er is dan ook niet een vaste volgorde in symptomen die elkaar opvolgen. Hoe herken je het ziektebeeld dan? Enkele voorbeelden van lichamelijke symptomen waaraan je Parkinson kan herkennen zijn:
- Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong
- Vertraging in bewegingen (bradykinesie), moeite met het starten van bewegingen (akinesie) en het ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie)
- Stijfheid van de spieren (rigiditeit)
- Problemen met houding en evenwicht, soms vallen naarmate de ziekte vordert
- ‘Bevriezen’ van de benen tijdens het lopen (freezing), waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken
Maar Parkinson heeft veel meer gevolgen dan alleen trillen. Naast de bekende lichamelijke symptomen, beïnvloedt Parkinson ook het denken (cognitie) en het dagelijks functioneren. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Trager denken
- Verminderd reukvermogen
- Slaapstoornissen
- Obstipatie
- Stemmingsschommelingen en depressie
- Veranderingen in seksuele behoeften
De symptomen verschillen van persoon tot persoon, evenals de ernst van de klachten en het verloop van de ziekte. Bij mensen met aandoeningen die lijken op Parkinson, de zogenaamde atypische parkinsonismen, zijn deze verschillen nog groter.
Het verloop van het ziektebeeld bij Parkinson
Het verloop van Parkinson verschilt sterk per persoon en daarom is de toekomst vaak moeilijk te voorspellen. Over het algemeen begint bij ongeveer 75 procent van de mensen de ziekte aan één kant van het lichaam, en blijft die kant vaak het zwaarst getroffen. Na verloop van tijd kunnen er echter klachten aan de andere kant van het lichaam ontstaan.
Mensen met Parkinson kunnen na enkele jaren problemen krijgen met hun balans, wat leidt tot valpartijen. Dit kan soms erg invaliderend zijn. Andere klachten, zoals een lage bloeddruk (deels ook door de levodopa medicatie), problemen met plassen en ontlasting, hallucinaties, cognitieve problemen en verslikken, kunnen zich na verloop van tijd ontwikkelen. We kunnen niet genoeg benadrukken dat het ziektebeeld bij de ene Parkinson patiënt anders kan zijn dan bij de andere. Neem dus altijd op tijd contact op met uw huisarts als u klachten ervaart. Door er snel bij te zijn kan vroegtijdig hulp worden geboden om de symptomen te onderdrukken.
De ziekte van Parkinson leidt meestal niet direct tot opname in een verpleeg- of verzorgingshuis. Pas wanneer de balansproblemen of cognitieve stoornissen een aanzienlijk gevaar vormen in het dagelijks leven, wordt opname in een dergelijke instelling overwogen. De levensverwachting van mensen met Parkinson is over het algemeen korter dan die van mensen zonder Parkinson.
Heb je last van Parkinson? Fysiopark staat als specialist in fysiotherapie graag voor je klaar.
Fysiotherapie van Fysiopark Boshoven kan je ondersteunen bij Parkinson
Als zorgverlener in de eerste lijn biedt Fysiopark Boshoven gespecialiseerde zorg aan mensen die getroffen zijn door Parkinson. We begrijpen dat Parkinson een complexe aandoening is die een multidisciplinaire benadering vereist. Daarom streven we ernaar om een uitgebreid behandelplan op maat te bieden dat gericht is op het verminderen van symptomen, het bevorderen van functionaliteit en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor onze patiënten met Parkinson.
Oefeningen voor betere mobiliteit en flexibiliteit
Door middel van gerichte oefeningen en mobilisatietechnieken kunnen we de mobiliteit en flexibiliteit van patiënten verbeteren, spierspanning verminderen en de algehele motorische functie ondersteunen. Specifieke oefeningen kunnen zich richten op het verbeteren van evenwicht, coördinatie en het verminderen van stijfheid, wat vaak voorkomende symptomen zijn bij Parkinson.
Manuele therapie kan pijn verlichten
Manuele therapie is ook een belangrijk onderdeel van onze behandelingen voor Parkinsonpatiënten. Door middel van manipulaties en mobilisaties kunnen we de gewrichtsbeweging verbeteren en pijn verminderen. Dit kan vooral gunstig zijn bij het verminderen van stijfheid en het verbeteren van de mobiliteit van de gewrichten die vaak worden aangetast door Parkinson.
Betere balans en valpreventie
Daarnaast kunnen we ondersteunen door balansoefeningen en valpreventie behandelingen. Mensen met Parkinson hebben vaak moeite met balans houden en lopen, wat het risico op vallen vergroot. Onze gespecialiseerde diensten zijn ontworpen om de balans te verbeteren, het valrisico te verminderen en het zelfvertrouwen van patiënten te vergroten.
Bij Fysiopark Boshoven geloven we in een holistische benadering van zorg, waarbij we niet alleen focussen op het behandelen van symptomen, maar ook op het bevorderen van welzijn en kwaliteit van leven voor onze patiënten met Parkinson. We zijn toegewijd aan het bieden van ondersteuning en begeleiding op alle aspecten van hun gezondheid en welzijn, zodat ze kunnen blijven genieten van een actief en vervuld leven, ondanks de uitdagingen van Parkinson.
Op zoek naar een fysiotherapeut in Weert? Wij zijn er voor u
Wacht niet langer om de eerste stap te zetten naar een beter welzijn voor uzelf of uw naaste die Parkinson heeft. Bij Fysiopark Boshoven begrijpen we de uitdagingen waarmee u te maken krijgt en zijn we toegewijd aan het bieden van gespecialiseerde zorg en ondersteuning. Ons ervaren team staat klaar om u te helpen uw mobiliteit te verbeteren, symptomen te verlichten en uw kwaliteit van leven te bevorderen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen om uw leven ten volle te blijven leven, ondanks de uitdagingen van Parkinson.