Hoe kom ik van een tenniselleboog af?
Een tenniselleboog, ook wel tennisarm genoemd, is een veel voorkomende aandoening. Het wordt veroorzaakt door een ontsteking op de peesaanhechting van de pezen in je arm. Deze pezen zorgen ervoor dat je je hand en pols naar boven kan bewegen. Een beweging die erg pijnlijk wordt waneer je last heeft van een tenniselleboog. Waar deze ontsteking door wordt veroorzaakt en wat je er tegen kan doen? Daar vertellen we je graag meer over.
Oorzaken en symptomen van een tennisarm
Een tennisarm ontstaat vaak door een overbelasting van de spieren. Specifiek de spieren die het strekken en zijwaarts bewegen van de pols mogelijk maken. Dit komt meestal door langdurige gebruik van deze spieren. Dit zien we vaak bij mensen die fanatiek tennissen of fitnessen, waardoor de aandoening zijn naam heeft gekregen. Echter zien we deze aandoening ook veelvuldig bij mensen die beroepen uitvoeren waarbij er dagelijks veel wordt gevraagd van deze spiergroep. Denk hierbij aan stukadoors, schilders, chauffeurs en kappers. Maar ook bij eenmalige, te hoge belasting kan een tennisarm ontstaan. Bijvoorbeeld een dag verhuizen of tuinieren.
Mensen met een tennisarm of tenniselleboog ervaren vaak de volgende symptomen:
- Drukpijn op de buitenkant van de elleboog.
- Mogelijke uitstraling naar de onderarm en hand.
- Pijn bij bepaalde handelingen zoals, tillen.
- Bewegingsbeperking.
Heb ik een tenniselleboog?
Als je pijn ervaart bij het geven van een hand of het oppakken van een object, dan is het goed mogelijk dat je een tenniselleboog heeft. Als je twijfelt of de klachten houden aan, neem dan altijd even contact op met een specialist. Een huisarts of fysiotherapeut kan meestal op basis van een klinisch onderzoek al snel vertellen of je wel of niet last heeft van een tennisarm. Om andere, onderliggende oorzaken uit te sluiten maakt de specialist mogelijk wel een röntgenfoto. De symptomen van een tenniselleboog lijken namelijk wat op die van het radiaal tunnel syndroom. De behandeling voor deze aandoening is echter compleet anders dan de behandeling van de tenniselleboog.
Tenniselleboog verhelpen met Shockwave therapie
Shockwave therapie is een bewezen effectieve behandeling bij tenniselleboog. Het is een behandeling waarbij een shockwave apparaat op hoge snelheid luchtdrukgolven tegen een metalen plaatje op de huid schiet. Dit stimuleert de vorming van gezond weefsel. Op deze manier worden pijnlijke spieren en pezen behandeld. Dit is ook bij een tennisarm erg effectief. Shockwave therapie is een snelle oplossing; de meeste klanten zijn na vier tot zes sessies volledig of grotendeels van hun klachten verholpen. Wil je meer weten over Shockwave therapie of direct een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op.
Andere behandelmethodes
Shockwave therapie is niet de enige manier om een tenniselleboog te verhelpen. Ook een manueeltherapeut kan samen met je een behandelplan opzetten om zo snel mogelijk de klachten te verhelpen. Klachten door overbelasting zijn ook effectief op te lossen met dry needling en een EPTE behandeling. Welke behandeling het beste is voor jou hangt af van je lichaam en persoonlijke voorkeuren. Wil je advies of een afspraak maken voor een van deze methodes? Neem dan contact met ons op!