Nekklachten als gevolg van (winter)depressie
In het najaar en in de winter hebben meer mensen last van depressieve gevoelens. Dat is geen mythe. Vaak gaan deze mentale klachten gepaard met fysieke klachten zoals nekpijn. Hoe komt dat toch dat we ons in deze tijd van het jaar somber voelen en waarom resulteert dit zo vaak in nekklachten?
Waarom zijn we in de wintermaanden vaker depressief?
De dagen worden al weer korter. Het gaat niet lang meer duren voordat het donker is als u opstaat en wanneer u weer van werk naar huis rijdt. Alleen al de gedachte aan deze donkere maanden bezorgd sommige van ons depressieve gedachten. Als u zich ook zo voelt, weet dat dat u hier zeker niet alleen in bent. Hier zijn bovendien hele rationele verklaringen voor.
Mensen hebben daglicht nodig.
Gebrek aan daglicht is de grootste veroorzaker van depressieve gevoelens. In de najaars- en wintermaanden zijn de dagen korter en neemt de lichtsterkte van de zon af. Dit heeft een direct effect op onze biologische klok, die daardoor flink ontregeld kan raken. Dat ontregeld raken heeft niets met aanstellen te maken. Als u hier veel last van heeft is het waarschijnlijk dat in uw hersenen te veel melatonine wordt aangemaakt. Dit is een hormoon wordt ’s avonds aangemaakt en zorgt ervoor dat u slaperig wordt. Niet zo vreemd dus eigenlijk dat u in de winter uw geeuwen bijna niet kunt bedwingen aan het einde van de middag.
Waarom heb ik wel een winterdepressie en mijn partner niet?
Iedereen maakt het hormoon melatonine aan. Echter niet in dezelfde mate. Ook niet in de wintermaanden. Uit onderzoek is gebleken dat met name vrouwen in de winter klachten ondervinden als gevolg van teveel melatonine. Voor zover bekend hebben zo’n 40.000 Nederlanders jaarlijks last van een winterdepressie. Waarom de ene persoon meer melatonine aanmaakt dan de ander is nog niet bekend.
Waarom heb ik nekklachten als gevolg van een (winter)depressie?
- Stress
Ben je depressief omdat je veel loopt te piekeren of omdat je stress hebt? Dan ben je snel geneigd om je nekspieren, onbewust, meer aan te spannen. Vaak heeft u dan ook last van spanningshoofdpijn. - Te weinig beweging
Als u last hebt van een winterdepressie heeft u waarschijnlijk ook minder zin om te sporten of buiten te wandelen. Te weinig bewegen zorgt ervoor dat uw spieren stijf worden. Zeker bij wat oudere mensen komen, met name in de wintermaanden, veel nekklachten voort uit te weinig lichaamsbeweging. Lees hier wat tips om te zorgen dat u toch voldoende blijft bewegen. - Slaaptekort
Als uw biologische klok is ontregelt kan dit leiden tot een slaaptekort. Veel mensen hebben nekklachten door slaaptekort. - Slechte lichaamshouding
Als u niet lekker in uw vel zit heeft u mogelijk de neiging om een beetje ineengedoken te zitten en lopen. U trekt onbewust uw schouders op of laat uw hoofd een beetje naar beneden zakken wat voor druk op uw nek zorgt.
Fysiotherapie tegen nekklachten
Nekpijn kan veroorzaakt worden door klachten zijn aan zowel de spieren, banden en gewrichten in de nek. Door de klachten kunt u beperkt worden in het uitvoeren van uw dagelijkse taken. Bovendien kan pijn in uw nek uiteindelijk ook zorgen voor hoofdpijn, slapeloosheid en rugpijn. Daar wilt u het liefste dus zo snel mogelijk van verholpen worden. Wij kunnen u als fysiotherapeut helpen de precieze oorzaak van uw klachten te achterhalen. Op basis daarvan maken we een persoonlijk behandelplan om uw klachten zo snel mogelijk op te lossen.
Neem direct contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak in te plannen.
Wat kunt u zelf doen tegen een winterdepressie;
- Ga ’s morgens vroeg naar buiten. Het licht is in de vroege uurtjes nog blauw. licht. Blauw licht remt de aanmaak van melatonine.
- Blijf sporten of bewegen in de buitenlucht
- Let extra goed op een gezond eetpatroon en slik eventueel een multivitamine ter aanvulling (multivitamine zijn nooit een vervanging voor een gezonde maaltijd)
- Pak wanneer mogelijk de fiets in plaats van de auto
- Lichttherapie met een daglicht lamp. Dit zijn lampen die daglicht simuleren waardoor het tekort aan daglicht kunt corrigeren.
Een winterdepressie is niet hetzelfde als een depressie!
Een winterdepressie begint vaak al in het najaar en gaat gelukkig in het voorjaar vanzelf over. Heeft u echter langere tijd last van depressies of is een trauma waardoor u zich depressief voelt? Dan ligt het probleem waarschijnlijk een stuk dieper en heeft u gespecialiseerde zorg nodig. Wacht niet en onderneem direct actie. U kan hiervoor contact opnemen met uw huisarts, zelf contact opnemen met een psycholoog. Een specialist zal u mogelijk ter aanvulling van uw behandelplan naar ons verwijzen voor psychosomatische fysiotherapie. Neem hiervoor echter altijd eerst contact op met uw psycholoog.