Wat is bulging disc?
Iedereen heeft wel eens last van zijn of haar rug. Gelukkig is dit in de meeste gevallen tijdelijk. Bijvoorbeeld als gevolg van overbelasting bij een dag hard werken of een verkeerde houding. In andere gevallen ligt er een onderliggende aandoening ten grondslag. Denk aan reuma, een hernia of een breuk. Een andere veelvoorkomende aandoening is bulging disc. Toch is dit nog redelijk onbekend buiten de medische wereld. Daarom leggen we in dit blog uit wat het is, hoe het ontstaat en hoe je behandeld kunt worden.
Wat is bulging disc?
Bulging disc is de medische term voor een uitpuiling (=bulging) van de tussenwervelschijf (=discus). Deze kan naar één of beide kanten uitpuilen of, zoals in sommige gevallen, naar achteren. Bulging disc is de Engelse term. Wij noemen het ook wel discusbulging of simpelweg bulging.
De rug wordt wankel en pijnlijk door de uitpuilende tussenwervelschijf. Zenuwen kunnen worden verdrukt of weggeduwd, waardoor de pijn ontstaat.
Hoe ontstaat deze uitpuiling?
Vaak is discusbulging het gevolg van langdurige verkeerde belasting. Denk dus aan jarenlang de verkeerde werkhouding of verkeerde bewegingen, zoals het met gebogen rug tillen van zware voorwerpen. Het gaat dus niet over tijdelijke overbelasting, maar echt over langdurige problemen.
Door deze langdurige verkeerde houding of beweging komen er scheurtjes in het bindweefsel rondom de tussenwervelschijf. Daardoor wil de tussenwervelschijf zich naar buiten verplaatsen. De uitpuiling kan in alle tussenwervelschijven, en ook in de nekwervels, voorkomen.
De symptomen bij bulging disc
De symptomen van bulging disc zijn:
- Erg plaatselijke rugpijn
- Deze pijn kan uitstralen naar de bilstreek of onderbenen
- Je kunt een slapend of tintelend gevoel ervaren in de linkerbeen of -voet
- Spieren kunnen plotseling samentrekken
- Pijn kan uitstralen naar de nek
Niet in alle gevallen komen alle symptomen voor. Sommigen hebben enkel last van rugpijn. Kenmerkend is in ieder geval de erg plaatselijke rugpijn.
Verschillen met een hernia
Mensen die bekend zijn met een hernia zullen deze symptomen en oorzaken herkennen. Toch is een bulging disc zeker wat anders dan een hernia. Bij bulging disc puilt de tussenwervelschijf uit, bij een hernia is deze al helemaal door het bindweefsel gescheurd.
Een bulging disc kan dus ook gezien worden als een eventueel beginstadium van een hernia. Als deze namelijk niet goed behandeld wordt, kan bulging disc leiden tot een hernia. Dit is niet in alle gevallen zo, dit verschilt heel erg per persoon en per situatie.
Behandeling van bulging disc
Om erger (bijvoorbeeld een hernia) te voorkomen, moet er dus snel worden gestart met de behandeling. Vaak is dit een combinatie van medicijnen en oefentherapie.
Medicijnen
De huisarts zal in veel gevallen ontstekingsremmers voorschrijven. Deze verminderen de ontstekingen rondom de wervels en werken pijnstillend. Werkt dit niet genoeg? Vraag dan je huisarts om aanvullende pijnmedicatie.
Fysiotherapie bij discusbulging
Daarnaast word je door de huisarts doorverwezen naar een fysiotherapeut. Fysiotherapie richt zich met bijvoorbeeld oefeningen op het versterken van je kracht en stabiliteit. Dit zal de pijn verlichten. Bijvoorbeeld door mobilisatie van de wervelkolom en het uitbreiden van de spierkracht in de rugspieren en buikspieren.
Daarnaast zal de fysiotherapeut samen met jou in kaart brengen wat mogelijkheden zijn om meer te gaan bewegen. Denk aan dagelijks voldoende beweging in de vorm van wandelen of fietsen, aangevuld met minimaal wekelijks rug specifieke oefeningen om de buik- en rugspieren te versterken. Dit is belangrijk omdat dit vooral preventief werkt. De druk en kracht op de verzwakte tussenwervelschijf wordt zo beter verdeeld waardoor klachten in de toekomst kunnen worden voorkomen.
Operatie
Een operatie bij bulging disc komt zelden voor. Medicatie in combinatie met de juiste oefentherapie werkt namelijk in bijna alle gevallen voldoende. Bovendien zitten er veel risico’s vast aan zo’n operatie. Mocht fysiotherapie over langere tijd echt niets helpen, kan een operatie overwogen worden.
Andere tips om klachten te verminderen zijn een goede slaaphouding en warmte. Kijk eens goed naar je slaaphouding en de kwaliteit van je matras en kussen. Te lang op bed liggen is ook niet goed. De tussenwervelschijf heeft namelijk wisselende belasting nodig. Daarom is vaker wisselen van werkhouding ook een tip die we vaak meegeven. Plotselinge, hevige pijn kun je proberen te verzachten met een warm bad of kruik. Dit verhoogt de doorbloeding waardoor de spieren makkelijker kunnen ontspannen.
Behandeling bij Fysiopark Boshoven
Onze fysiotherapeuten hebben ervaring met vele vormen van rugklachten, zo ook met bulging disc. Heb jij hier last van en ben je op zoek naar een therapeut? Of heb je een andere vorm van rugklachten waar je mee geholpen wilt worden? Wij staan graag voor je klaar. Neem contact met ons op voor het maken van een eerste afspraak.