Wat zijn ‘etalagebenen’ of wat is ‘claudicatio’?

Etalagebenen of claudicatio is een aandoening waarbij de bloedvaten die vanuit het hart richting de buik en de benen lopen gedeeltelijk verstopt raken. Het kan gaan om kleine vaatjes in de benen die lokaal verstopt raken. Hierdoor ontstaat tijdens het lopen pijn in een kleiner deel van het been, bijvoorbeeld in de kuit. Ook grotere vaten kunnen gedeeltelijk verstopt raken waardoor een heel been of zelfs beide benen pijn gaan doen tijdens lopen.

Symptomen claudicatio

Typerend voor de klacht is dat wanneer gepauzeerd wordt door bijvoorbeeld stil te staan voor een etalage de pijnklachten in been of benen binnen een minuut weer flink afnemen. Daarna is iemand weer in staat om een paar honderd meter te lopen. Op den duur ontstaat dan weer dezelfde pijn, waardoor men weer een minuut of een paar minuten moet stilstaan.

Hoe ontstaan etalagebenen?

Naarmate je ouder wordt kan het zijn dat er vernauwingen ontstaan in de bloedvaten door aanslag tegen de wanden. Dit zorgt voor een nauwer bloedvat waardoor het gebied achter het bloedvat minder zuurstof krijgt. Hierdoor ontstaat onder andere de hevige pijn of verzuring in het been of de benen.

  • etalagebenen claudicatio

Behandeling etalagebenen

Wanneer de huisarts of vaatspecialist de diagnose ‘etalagebenen’ of ‘claudicatio’ heeft gesteld, wordt vaak geadviseerd om een afspraak te maken bij uw fysiotherapeut voor uitleg, leefstijladvies en gesuperviseerde (loop)training. Let erop, dat uw fysiotherapeut een speciale opleiding heeft gevolgd voor het begeleiden en behandelen van etalagebenen en aangesloten is bij ClaudiocatioNet. Uw zorgverzekeraar vergoed dan een jaar lang een groot deel van de begeleiding door de gespecialiseerde fysiotherapeut.

Fysiotherapeutische begeleiding

Het effect van de fysiotherapeutische begeleiding komt door het verbeteren van de leefstijl van de patiënt, door het op de juiste tijden innemen van de verschillende medicatie en door de speciale trainingen. Door de trainingen neemt de hart-long conditie toe maar ook de kwaliteit van het bloed verbetert en wordt dunner waardoor het makkelijker door de vernauwde bloedvaten stroomt en beter in staat is om voldoende zuurstof in het been of benen te krijgen. Hierdoor verbetert de loopafstand aanzienlijk, heeft de patiënt minder pijn en neemt de levenskwaliteit toe.

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je begeleiding bij jouw klachten? Neem contact op met een van onze gespecialiseerde therapeuten via het telefoonnummer: 0413-251260.

Vincent Vos

Vincent Vos – MSc.
Fysiotherapeut

Manueel Therapeut

Extended Scope Specialist