Fysiotherapie bij COPD en hyperventilatie

COPD en hyperventilatie zijn veelvoorkomende longaandoeningen. Hierbij zijn de juiste ademtechnieken belangrijk. Zo kan een benauwdheidsaanval worden voorkomen en wordt ademen makkelijker. Bovendien kan het bij deze aandoeningen helpen om de algehele conditie en spierkracht te verbeteren. Hierdoor word je sterker en kun je meer zuurstof opnemen, en zal je dus minder snel last hebben van klachten.

Wat is COPD?

COPD is de afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease en is een verzamelnaam voor allerlei longaandoeningen die worden veroorzaakt door een vernauwing van de luchtwegen. Verreweg de belangrijkste oorzaak hiervan is (mee)roken. Maar bijvoorbeeld veel in aanraking komen met fijnstof kan ook een oorzaak zijn. Het slijmvlies wordt langzaam aangetast en beschadigd. De klachten zullen dus geleidelijk opspelen. Mensen met COPD hebben met name last van benauwdheid en hoestbuien.

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie wil zeggen dat je te snel of te diep ademt. Hierdoor kun je last krijgen van benauwdheid, duizeligheid, hoofdpijn en hartkloppingen. Hyperventilatie ontstaat door bijvoorbeeld angst, spanning, overbelasting of oververmoeidheid. Iedereen kan wel eens last krijgen van hyperventilatie, bijvoorbeeld tijdens of na het sporten. Sommige mensen hebben hier ook in hun dagelijkse activiteiten last van.

Fysiotherapie copd hyperventilatie