Tips bij een botbreuk

De grote meerderheid van de Nederlanders heeft het wel eens meegemaakt: een gebroken arm, schouder (sleutelbeen), been, enkel, hand of vinger. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. De spoedeisende dienst ziet elke dag mensen die een verkeerde beweging maakten bij het sporten, struikelden, een kind wat van een klimrek viel of een ongelukje in het verkeer. De meeste botbreuken zijn die aan je handen of armen. Deze gebruik je namelijk om een val op te vangen, en zijn daardoor het meest kwetsbaar. Gelukkig zijn botbreuken goed te behandelen. Dit gebeurt door een combinatie van een arts en fysiotherapeut. De arts zorgt dat de breuk geneest, bijvoorbeeld met gips of zelfs een operatie. Fysiotherapie helpt je je kracht weer terug te krijgen en problemen in de toekomst te voorkomen. In onze praktijk zien we dan ook veel botbreuken. Hierbij krijgen we vaak dezelfde vragen. Het leek ons dus goed om hier een blogartikel aan te wijden.

De behandeling bij een botbreuk

Breuken zijn er in allerlei soorten en maten, van goed te behandelen tot heel gecompliceerd. De behandeling verschilt dus ook per persoon. Het merendeel van de botbreuken kan behandeld worden zonder operatie. Bij gecompliceerde breuken kan een operatie ingezet worden om het bot weer op de goede plek te zetten, meestal met een stalen pin, plaat of schroef. In bijna alle gevallen wordt het aangedane lichaamsdeel in het gips gezet. Afhankelijk van je breuk, moet je twee tot zes weken in het gips.Bij breuken aan je arm, schouder of hand zul je daarnaast een mitella krijgen. Hierbij krijgt je arm rust en kun je deze omhoog houden, wat een mogelijke zwelling kan voorkomen.

Het belangrijkste: rust

Het genezingsproces van de breuk duurt een paar weken. Je lichaam maakt nieuwe bloedstolsels, bindweefselcellen, kalk en botcellen aan. Dit proces gaat niet sneller door te stimuleren. Geef je lichaam daarom vooral voldoende tijd en rust om dit proces in gang te kunnen zetten. Als je te snel weer te veel wilt doen, zal dit het proces alleen maar in gevaar brengen.

Hoe lang duurt herstellen van een botbreuk?

Ook dit is natuurlijk afhankelijk van de situatie. Bij een operatie duurt het herstel langer dan bij een minder gecompliceerde breuk. Over het algemeen duurt het 6 tot 12 weken voordat de breuk is genezen. Let op: dit wil nog niet zeggen dat je herstelt bent. Na genezing ga je namelijk werken aan het terugwinnen van je kracht. Het hele proces kan dus wel snel een paar maanden duren.

  • tips bij een botbreuk

Wat te doen tegen de pijn?

De breuk kan natuurlijk pijn doen. Hier mag je paracetamol voor gebruiken. Heb je echt te veel pijn of wordt de pijn plots erger? Neem dan altijd even contact op met je (huis)arts? Teveel pijnstilling nemen zorgt er namelijk voor dat je de pijn onderdrukt, terwijl deze pijn toch echt een signaal van ons lichaam is dat er iets misschien nog niet goed zit.

Tips bij gips

In de meeste gevallen zul je dus in het gips worden gezet. Hoewel dit een prima methode is, brengt het ook wat ongemakken met zich mee. Zo mag het gips absoluut niet nat worden. Gelukkig zijn er tegenwoordig handige zakken te verkrijgen waar je mee kan douchen. Een plastic zak met tape werkt natuurlijk ook nog altijd. Lukt het zelf niet, vraag dan of iemand je kan helpen!

Leg het gips verder nooit op een harde ondergrond, zoals een tafel. Gebruik altijd een kussen.

We horen vaak dat mensen scherpe voorwerpen gebruiken om te krabben als zij jeuk hebben onder het gips. Denk aan een liniaal of breinaald. We raden aan dit absoluut niet te doen. Door de scherpe voorwerpen kun je kleine wondjes maken onder het gips wat erg infectiegevoelig is. Heb je toch jeuk? Probeer dan koude lucht erop te blazen met een föhn. Dat kan ook erg goed werken!

Gezond eten tijdens het herstel

Gezond en gevarieerd eten helpt je lichaam sneller te herstellen. Vooral calcium is hierbij belangrijk: dit is namelijk de bouwstof van je botten. Volwassenen hebben genoeg aan ongeveer drie tot vier keer een portie calcium. Dit vind je vooral in zuivelproducten. Denk dus aan een glas melk, schaaltje yoghurt of plak kaas.

Vitamine C vind je in groenten, fruit en aardappelen en zorgt voor een goede weerstand en gezonde botten. Sommige vrouwen wordt aangeraden extra vitamine C te slikken tijdens een botbreuk. Bespreek dit met je (huis)arts.

Beweging tijdens een botbreuk

Bewegen is belangrijk tijdens het herstel: het versterkt je botten, voorkomt de kans op aandoeningen en helpt stijfheid te voorkomen. Probeer dus te kijken naar welke vorm van bewegen nog kan tijdens je herstel. Als je je arm gebroken hebt, kun je prima rustig een rondje wandelen. Probeer dit dan ook minimaal vijf keer in de week te doen, maar liever natuurlijk elke dag.

Je mag weer gaan sporten vanaf twee weken nadat het gips is verwijderd. Maar: luister altijd naar je eigen lichaam en overleg met je arts of fysiotherapeut. Misschien ligt dit in jouw situatie anders.

Fysiotherapie bij een botbreuk

Een fysiotherapeut kan worden ingeschakeld tijdens het na het genezingsproces. Tijdens de genezing helpt een fysiotherapeut om stijfheid en zwellingen op de plek van het gips te voorkomen met bepaalde oefeningen. Nadat het gips verwijdert is, gaan we werken aan krachtherstel en de opbouw van sterke spieren. Hiermee kunnen problemen in de toekomst namelijk worden voorkomen.

Fysiopark Boshoven – Weert

Heb je vragen over oefeningen of ben je op zoek naar een fysiotherapeut die je kan ondersteunen bij je botbreuk? Neem dan contact met ons op. Fysiopark is gevestigd in Boshoven, Weert.