Fysiotherapie helpt je bij klachten tijdens de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap verandert er heel veel aan je lichaam. Veel vrouwen ervaren dan ook diverse klachten tijdens en na hun zwangerschap. Denk aan klachten aan spieren, gewrichten of de wervelkolom. In bijna alle gevallen worden deze klachten veroorzaakt door een verandering in de hormoonspiegel. Je hormonen veranderen erg tijdens de zwangerschap. Zo maakt je lichaam hormonen aan die ervoor zorgen dat de spieren en pezen in je buik en rug worden verzacht of weker worden. Dit is belangrijk voor een goede bevalling. Maar: verminderde spierkracht kan klachten geven zoals lage rugpijn. Dit ervaren dan ook veel vrouwen. Lopen wordt moeilijker en zitten of staan kan veel pijn geven.

Symptomen van zwangerschapsklachten

Kenmerkend is de lage rugpijn die bijna alle vrouwen met zwangerschapsklachten ervaren. Daarnaast horen we vaak onderstaande symptomen terug:

  • Uitstraling van de pijn naar de bil of bovenbenen
  • Pijn in de schaamstreek
  • Pijn rondom het stuitje
  • Vermoeid gevoel in de benen
  • Meer pijn na het uitvoeren van een activiteit
  • Urine- of ontlasting verlies of moeizaam kunnen plassen en/of poepen

Bij sommige activiteiten krijg je vooral sneller last van klachten. Denk hierbij aan langdurig staan of wandelen, autorijden, zitten, tillen of bukken.

In welke fase van de zwangerschap treden de klachten op?

Het verschilt per persoon wanneer de klachten ontstaan. In principe kan tijdens elke fase van de zwangerschap pijn ontstaan. Meestal gebeurt dit tussen de 3e en 7e maand van de zwangerschap.

  • Fysiotherapie helpt tijdens klachten zwangerschap

Behandeling met fysiotherapie

Veel vrouwen hebben baat bij een behandeling met een fysiotherapeut. Deze geeft tips en adviezen om je houding te verbeteren en met oefentherapie proberen we de klachten te verminderen. Als je last hebt van bovenstaande klachten, mag je zelf contact zoeken met een fysiotherapeut. In sommige gevallen zal een huisarts, verloskundige of gynaecoloog je doorsturen naar een fysiotherapeut.

Tijdens een intake bespreken we je klachten en stellen we samen een behandelplan op. Dit plan is afhankelijk van jouw klachten en de fase van de zwangerschap. Zo heeft oefentherapie over het algemeen vooral effect in de eerste maanden van de zwangerschap. Klachten worden vaak veroorzaakt door een verkeerde houding of het verkeerd uitvoeren van bewegingen. Een fysiotherapeut brengt deze in kaart en kan zo kijken waar pijnpunten liggen. Indien nodig wordt er een specialist bij betrokken. Denk aan manuele therapie bij klachten aan de wervelkolom of een bekkenbodemfysiotherapeut bij klachten aan de bekken.

Zorg voor voldoende beweging

De pijn kan je ervan weerhouden om te gaan bewegen. Toch maakt weinig beweging de klachten alleen maar erger. De klachten zijn namelijk, zoals je hebt kunnen lezen, het gevolg van verminderde spierkracht (veroorzaakt door hormonen). Door weinig beweging, wordt de spierkracht alleen maar minder. Zo zullen de klachten weer verergeren.

Vaak horen we van vrouwen dat ze denken dat veel bewegingen niet mogen. Dit is zeker niet het geval. Eigenlijk alles mag tijdens een zwangerschap. Maar op een rustig tempo en door goed te luisteren naar je lichaam. Ga op zoek naar een vorm van beweging die de minste klachten geeft. Vind je dit moeilijk? Ook hier kan een fysiotherapeut je bij helpen. Samen kijken we naar vormen van beweging, wat bij je past en wat lukt in welke fase van de zwangerschap.

Ook klachten na de bevalling

Typische zwangerschapsklachten zoals hierboven benoemd kunnen ook na de bevalling optreden. Ook dan is het belangrijk om met oefentherapie de spieren te versterken. Zo herstel je sneller van de bevalling en is je lichaam bovendien beter voorbereid op een eventuele volgende zwangerschap. Ook helpen we met regelmaat vrouwen die door een ingrijpende bevalling of keizersnede moeten herstellen. Hun spierkracht is afgenomen en ze kunnen last hebben van de gewrichten.

Fysiotherapie voor zwangeren bij Fysiopark Boshoven

Heb jij last van zwangerschapsklachten tijdens of na de zwangerschap? Ben je doorverwezen naar een fysiotherapeut of zoek je zelf hulp om de klachten te verlichten? Dan staan onze therapeuten graag voor je klaar! Fysiopark biedt fysiotherapie in Weert. Neem contact met ons op voor het maken van een eerste afspraak.