Wat doet een manueel therapeut?

Niet meer weg te denken bij Fysiopark Boshoven en bijna alle andere fysiotherapiepraktijken in Nederland: een manueel therapeut. Maar toch krijgen we nog geregeld de vraag wat manuele therapie precies is en bij welke klachten een manueel therapeut wordt ingezet. In dit blog proberen we hier meer over uit te leggen. Zo kun je zelf bepalen of manuele therapie kan helpen bij jouw klachten.

Manueel therapeuten hebben, naast hun reguliere fysiotherapie opleiding, een extra specialisatie afgerond. Tijdens deze opleiding hebben zij geleerd hoe het menselijk bewegingsapparaat werkt. Daarom weten zij extra veel over onze wervelkolom, gewrichten en hoe deze samenwerking.

Het doel van manuele therapie is het beter laten functioneren van jouw gewrichten, waardoor je beweeglijkheid bevorderd en je houding verbeterd. Over het algemeen gebruikt de manuele therapeut hiervoor zijn handen. Daar komt ook de naam vandaag. Manus is namelijk Latijn voor hand.

Klachten waarbij een manueel therapeut wordt ingezet

Een manueel therapeut richt zich op klachten aan de wervelkolom en de gewrichten. Over het algemeen geldt: manuele therapie wordt ingezet om beweeglijkheid te bevorderen. Heb je daarom het gevoel dat er iets ‘vast zit’ in jouw gewrichten of wervel. Dan kan manuele therapie heel geschikt zijn!

  • Nek- of schouderklachten (met eventueel uitstraling naar de armen)
  • Rugklachten (met eventueel uitstraling naar de benen)
  • Hoofdpijn of nekpijn, vastzittende wervelkolom
  • Duizeligheid
  • Kaakklachten
  • Heuppijn
  • Tenniselleboog

Manuele therapie richt zich dus op de gewrichten. Dit is ook meteen het grootste verschil met reguliere fysiotherapie. Daar gaat het namelijk ook vaak om spieren en gewrichten. Meer hierover lees je in ons vorige blog over de verschillen tussen fysiotherapie en manuele therapie.

  • Fysiotherapie weert - manuele therapie

Wordt manuele therapie vergoed?

Manuele therapie valt, volgens verzekeringsvoorwaarden, onder fysiotherapie. Als jij dus fysiotherapiebehandelingen in je pakket hebt, kun je hiervoor ook manuele therapie inzetten. Bij kinderen zit dit in het basispakket. Bij volwassenen niet altijd meer: hier zit fysiotherapie alleen in het basispakket als het wordt ingezet bij bepaalde chronische ziekten. Daarom is het dus verstandig om je aanvullend te verzekeren voor fysiotherapie. Let wel goed op de voorwaarden: soms ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie maar staat in de voorwaarden dat je niet al deze behandelingen mag inzetten bij de manueel therapeut. Ook zonder verwijzing van de huisarts mag je, voor je aanvullende verzekering, een afspraak inplannen met de manueel therapeut.

Hoeveel behandelingen heeft een manueel therapeut nodig?

Omdat de klachten en situaties bij iedereen heel verschillend zijn, is dit moeilijk te zeggen. Gecompliceerde problemen hebben meer behandelingen nodig om hetzelfde te bereiken dan een wat makkelijkere klacht. Over het algemeen zeggen we dat gemiddeld 6 behandelingen goed werken tegen de meeste klachten.

Manuele therapie bij Fysiopark Boshoven

In onze praktijk zijn Maud Geelen, Karin Kropman – Aspers en Vincent Vos bevoegd om manuele therapie te mogen geven. Heb jij dus last van bepaalde bovenstaande klachten? Heb jij het gevoel dat er iets ‘vast zit’ in je gewrichten of wervelkolom. Neem dan zeker contact op met Fysiopark Boshoven om te kijken of we iets voor je kunnen betekenen of voor het maken van een eerste afspraak. We helpen je graag.