Mijn kind heeft een verstoorde prikkelverwerking!

Prikkelverwerking wordt in de medische wereld sensorische intergratie genoemd. Dit gaat over het verwerken van de informatie die onze zingtuigen ontvangen, het samenwerken tussen de zintuigen en het kiezen van een passende reactie op deze prikkels. Er zijn kinderen die moeite hebben met het verwerken van deze prikkels. Zo bestaat het dat kinderen overgevoelig of ondergevoelig  kunnen zijn voor bepaalde prikkels. Een behandeling kan er voor zorgen dat de zintuigen meer samen gaan werken om de prikkels beter te verwerken.

Prikkelverwerking bij kinderen in het algemeen

Prikkelverwerking zorgt ervoor dat we juist reageren op informatie die onze zintuigen waarnemen. Zo trekken we een jas aan als het koud is of trekken we onze hand weg als iets scherp of warm is. De meest voor de hand liggende zintuigen zijn: voelen, ruiken, proeven, horen en zien. Maar ons lichaam heeft ook nog een aantal minder bekende zintuigen. Zoals ons evenwichtsorgaan of lichaamswaarneming. Lichaamswaarneming zorgt voor een realistisch lichaamsbesef. Dit lichaamsbesef zorgt ervoor dat jij weet wat je lichaam kan en wat goed voelt. Iedereen heeft gevoeligheden op het gebied van lichaamswaarneming. Het leren van prikkelverwerking begint bij ervaringen met de zintuigen. Hierin doorloopt een kind verschillende ontwikkeling fases. Zo is er sprake van beginnende betekenis als de baby een knuffel ziet en enthousiast wordt. Later kan de knuffel symbool staan voor spelen of plezier. En nog wat fases later zal het kind het woord knuffel of spelen gebruiken om aan te geven wat hij/zij wil. Dit ontwikkelingsproces voltrekt zich meestal spontaan en natuurlijk.

  • Een autistische jongen met een koptelefoon

Moeite met prikkelverwerking

Bij sommige kinderen met bijvoorbeeld een autisme spectrum stoornis kan deze zintuiglijke ontwikkeling anders verlopen. Dit kan resulteren in problemen met prikkelverwerking. Kinderen zijn dan ondergevoelig of overgevoelig voor bepaalde prikkels. Overgevoeligheid zorgt vaak voor heftige reacties op bepaalde prikkels, door deze reacties valt overgevoeligheid vaker op. Ondergevoelig voor prikkels is lastig te duiden maar is niet minder ernstig. In beide gevallen is gerichte hulp de oplossing.
Kinderen die moeite hebben met prikkelverwerking kunnen duidelijke voorkeur of weerzin hebben voor bepaalde prikkels. Denk aan:

  • Weerzin tegen aanrakingen;
  • Weerzin tegen geluid;
  • Weerzin tegen licht;
  • Fascinatie voor prikkels, bijvoorbeeld voor zonlicht. Het kind wil dan constant in de zon kijken.

Mocht uw kind nu moeite hebben met prikkelverwerking dan kunnen wij u helpen. Wij hebben een specialist in huis op het gebied van prikkels en prikkelverwerking. Deze specialist kijkt samen met zowel kind als ouder naar de situatie en maakt een persoonlijk plan op maat. Mocht u vragen hebben over prikkelverwerking dan kunt u altijd contact met ons opnemen.