Mijn kind heeft een afwijkend looppatroon, wat moet ik doen?

Wanneer een kind begint met lopen moet het in het begin vaak erg wennen aan de druk op hun voeten waardoor het vaak lastig is om evenwicht te bewaren tijdens het lopen. In sommige gevallen is het dan ook mogelijk dat het looppatroon niet goed wordt ontwikkeld. Je kind kan de voeten naar binnen of juist naar buiten plaatsen of op zijn of haar tenen gaan lopen. Het kan zijn dat je kind hierdoor ook vaker valt. Wanneer je in de gaten heeft dat je kind een verkeerde loophouding aan begint te nemen is het belangrijk dat daar zo snel mogelijk iets aan gedaan wordt. Het kan namelijk erg lastig zijn om dit patroon op latere leeftijd nog te veranderen.

Hoe herken je een afwijkend looppatroon?

Door middel van lopen en bewegen worden de spieren van je kind ontwikkeld. Zo ook de stand van de voeten. Bij sommige kinderen verloopt deze ontwikkeling anders dan het hoort. Er ontstaat een afwijkend looppatroon. Er zijn verschillende signalen waar je een afwijkend looppatroon aan kunt herkennen.

  • Tenenlopen: Kinderen die tenenlopen wikkelen de voeten niet goed af tijdens het lopen. Hierbij wordt de hak niet op de grond gezet maar alleen de voorvoet en de tenen. Zodra kinderen ouder en ook zwaarder worden verdwijnt het tenenlopen meestal vanzelf. Blijft je kind toch veelvuldig op de tenen lopen? Dan kan het zijn dat zijn of haar achillespees te kort is. Kinderen die langdurig op hun tenen lopen kunnen hierdoor pijnklachten ervaren van onderbeen, enkel en voet. Met de juiste oefeningen kan het tenenlopen afgeleerd worden waardoor ook de pijnklachten zullen verdwijnen.
  • Platvoeten: Platvoeten kun je herkennen aan doorgezakte voeten. De stand van de voeten kan na langdurig lopen en staan pijnklachten veroorzaken. Deze klachten kunnen verholpen worden met steunzolen. Hierdoor zal de stand van de voeten na een tijdje weer herstellen. Let op; iedere baby heeft platvoeten. De ontwikkeling van de voet duurt gemiddeld 7 jaar. Echter kan het wel zo zijn dat je kind achterlopopt in deze ontwikkeling waardoor er problemen kunnen ontstaan. Twijfelt u? Neem dan contact op met een podoloog.
  • Holvoeten: Het tegenovergestelde van platvoeten zijn holvoeten. Wanneer je kind holvoeten heeft is er sprake van een verhoogd voetgewelf. Vanwege de buitengewoon hoge voetboog wordt het lichaamsgewicht niet gelijkmatig verdeeld over de voet. Holvoeten gaan vaak samen met een standsafwijking van de tenen en een verkorte achillespees.
  • Enkelstabiliteit: Als kinderen beginnen met lopen moeten hun spieren nog goed ontwikkeld worden. Hierdoor kan het zo zijn dat kinderen hun enkels flink omzwikken wanneer deze nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Wanneer dit gebeurd kan er een flinke zwelling op de enkel komen. Na het omzwikken kan er een blijvende enkelstabiliteit zijn waardoor kinderen vaker vallen of opnieuw hun enkels omzwikken. Dit kan pijnklachten als gevolg hebben.
  • Voeten naar binnen: Sommige kinderen creëren een looppatroon met de voeten naar binnen gedraaid. Deze kinderen ervaren soms pijnklachten in voeten en knieën en struikelen een stuk vaker.
  • Afwijkend looppatroon

Hoe kun je een afwijkend looppatroon verhelpen?

Vaak wordt een afwijkend looppatroon door het kind zelf verholpen. Dit komt doordat het kind ouder, zwaarder en sterker te worden. Bij sommige kinderen zijn de klachten blijvend en wordt dit niet vanzelf verholpen. Een oplossing hiervoor kan zijn ondersteunende fysiotherapie. Op deze manier kan je kind blijven bewegen en kan pijn aan de benen worden voorkomen.

Fysiopark Boshoven biedt fysiotherapie aan om je kind te helpen met afwijkende looppatronen. Onze fysiotherapeuten houden zich voornamelijk bezig met problemen rondom het bewegen en het bewegingssysteem. Wanneer je kind klachten ervaart door een verkeerde loophouding dan is onze fysiotherapeut de persoon om hierbij te helpen en verdere klachten te voorkomen.

Vaak leren kinderen hun motorische taken spelenderwijs aan. Bij Fysiopark Boshoven wordt de omgeving een klein beetje aangepast zodat bepaalde activiteiten extra worden uitgelokt. Hierdoor hebben kinderen extra handvaten om bepaalde vaardigheden aan te leren. Tijdens de behandeling wordt er kort onderzoek gedaan om te achterhalen waar de klachten vandaan komen en welke behandeling nodig is om van de klachten af te komen.

Vragen of hulp nodig?

Merk je dat je kind een verkeerde loophouding aanneemt? Een fysiotherapeut kan je helpen deze houding te veranderen en zo klachten te voorkomen. Samen achterhalen we de oorzaak en kijken we naar een passende behandeling.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!